Contact    Inloggen    

 

Kindcentrum De Klister
Noorderdiep 123
9521 BC  Nieuw-Buinen
T 0599-613864
E-mail

maikel

Rijksmuseum

Leerlingen De Klister naar de Nachtwacht

Donderdag 13 juni zijn 54 leerlingen van groep 6 en 7 op excursie naar het Rijksmuseum in Amsterdam geweest. Een leerzame dag. Groep 7 verdiepte zich in de Gouden Eeuw. Zo zagen ze de boekenkist van Hugo de Groot, maakten ze een reis naar Nova Zembla en mochten daar een kijkje nemen in het Behouden Huys. Onder begeleiding van professionele acteurs speelden ze diverse scenes uit de Gouden Eeuw na. 

Groep 6 ging op zoek naar sporen van Rembrandt. In het echte laboratorium van het museum deden ze onderzoek naar echtheidskenmerken van oude schilderijen en leerden ze zelf pigmenten voor verf te maken met behulp van ingrediënten uit de natuur, net zoals de schilders vroeger zelf deden. Heel leerzaam. 

Natuurlijk gingen de kinderen het bekendste schilderij van Nederland bezichtigen. De Nachtwacht maakte indruk. Een dag om te onthouden! 

Brandpreventie

De Klister heeft bezoek gehad van de brandweer. Meerdere groepen kregen van een echte brandweervrouw uitleg over het voorkomen van brand en wat te doen als er toch brand uitbreekt. De kinderen vonden het interessant en zelfs een beetje spannend. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren bij een brand. Of eigenlijk: je moet er juist wél aan denken. Vandaar deze les. 

De mevrouw van de brandweer had een mooi, groot poppenhuis bij zich om te laten zien hoe het gaat met rook en hitte als er thuis een brand uitbreekt. De kinderen konden de rook door het poppenhuis zien gaan. 

Brandpreventie: Belangrijke tips om brand of ernstige gevolgen te voorkomen:

* Zorg voor rookmelders.

* Verlaat nooit de keuken als je aan het koken bent. Wanneer je toch even weg moet terwijl het gas brandt, zet dan een kookwekker als herinnering. 

* Blus een vlam in de pan nooit met water! Sluit de pan voorzichtig af met de deksel. En draai het gas of de kookplaat natuurlijk uit.

* Haal een oplaadstekker uit het stopcontact als de batterij/accu van je oplaadbare apparaat vol is. Liever ook niet ’s nachts opladen. 

* Sluit niet teveel stekkers aan op één stekkerdoos. 

* Doe deuren altijd dicht. Zo kan een brand zich minder makkelijk verspreiden of zelfs uitgaan.

Niet alle kinderen vonden de laatste tip leuk: de deur een stukje open als je gaat slapen is ook wel fijn. Toch was het advies van de brandweer om de deur echt dicht te doen. 

Ontruimingsoefening: De kinderen keken een filmpje waarin ze konden zien hoe een brand zich ontwikkelt. Het blijkt dat je na het uitbreken van een brand gemiddeld zo’n drie minuten hebt om het huis te verlaten. Daarna is de brand te groot en de hitte te hoog. Het is goed om periodiek te oefenen of het lukt snel het huis, de school of de werkplek snel te verlaten. In de school ging het brandalarm af en alle leerkrachten en meer dan 200 leerlingen verlieten zo snel mogelijk op een veilige manier de school en verzamelden op een afgesproken plek. Dat verliep volgens plan en iedereen kreeg een compliment van de brandweer. Hopelijk is het nooit in het echt nodig om de school te ontruimen.

Groep 6 naar het Drents Museum

Groep 6 De Klister naar Drents Museum

32 leerlingen van groep 6 van Kindcentrum De Klister uit Nieuw-Buinen hebben vrijdag 8 februari uitgebreid kennis gemaakt met het leven in de 18e eeuw tijdens een bezoek aan het Drents Museum. Het museum heeft meerdere kamers die volledig zijn ingericht zoals dat gebruikelijk was in de pruikentijd. Na een reisje met de bus naar Assen werden de kinderen welkom geheten door de vrouw des huizes, een echte dame met heuse pruik, en haar bediende. De kinderen mochten het huis van boven tot onder verkennen. Het leven thuis ging er in de pruikentijd wel anders aan toe dan nu. De jonge kinderen van het rijke gezin zaten niet aan tafel, maar moesten wel twee uur stil in de houding staan rond de tafel, waar de ouderen in stilte van een uitgebreide maaltijd genoten. De kinderen vonden de keuken en de kelder van het grote huis ook heel boeiend, vooral de vogels en konijnen die aan het plafond hingen om nog te worden gestroopt of geplukt door de keukenmeid en bereid door de kok. En de bedstee in de keuken die was bestemd voor vier personeelsleden die dicht tegen elkaar aan zittend sliepen. Vroeger was alles anders. Vervolgens deden de kinderen nog een game in het aangrenzend Drents Archief, waar ze via allerlei opdrachten een verstopt 18e-eeuws horloge moesten zien te vinden. Heel leuk en heel leerzaam. De kinderen waren na afloop van mening dat geschiedenis echt niet saai is. Dit was net een schoolreisje. 

De Klister in actie

Afgelopen donderdag (week 4) hebben groep 6/7 en groep 7/8 de aula van de Klister in Nieuw Buinen omgetoverd tot een café.
Dit allemaal om geld op te halen voor de actie van school-kerk-gezin, voor het bouwen van waterputten in Oeganda.
De opkomst van vaders, moeders, opa’s, oma’s, buren en vrienden was geweldig!
De leerlingen hadden de heerlijkste taarten gebakken, deze vonden dan ook gretig aftrek.
Na een uurtje waren we volledig uitverkocht en hadden het mooie bedrag van 335 euro opgehaald!

Agenda

Peuterpret
week 12
23 maart

Studiedag (kinderen vrij)           

27 maart
Vrijdag-bijdag
Copyright 2015 CBS De Klister     |    disclaimer