Contact    Inloggen    

 

Kindcentrum De Klister
Noorderdiep 123
9521 BC  Nieuw-Buinen
T 0599-613864
E-mail

thumbnail_20170228_145948_resized

Kleuterpret

De start van het kleuterpret project aan de kleuters van kindcentrum de Klister.

Na vorig  jaar een zeer succesvolle pilot te hebben gedraaid is de start van kleuterpret nu echt een feit. Wethouder Niek Wind van de gemeente Borger-Odoorn(wethouder sport)  heeft het kleuterpret project feestelijk geopend door kort een verhaaltje te houden aan alle aanwezigen. Daarmee is het startschot gegeven voor het kleuterpret project wat niet alleen op kindcentrum de Klister zal worden uitgevoerd maar op alle 17 basisscholen van de gemeente Borger-Odoorn.

Kleuterpret is een beweegprogramma voor kinderen die in groep 1 en 2 zitten.

De kern bestaat uit 24 zorgvuldig geschreven lessen onderverdeeld in 17 beweegthema’s die kleuters niet alleen graag doen, maar waaraan ze zich ook gedurende de hele periode van de onderbouw kunnen blijven ontwikkelen. Elke docent die met dit programma aan de slag gaat, legt een brede basis voor de bewegingsontwikkeling van kleuters. Het programma is ontwikkeld voor activiteiten in het speellokaal met uitdagende materialen. Docenten uit de onderbouw kunnen met dit programma vlot en praktisch aan de slag zonder hierbij de bewegingsontwikkeling uit het oog te verliezen. De eerste 2 lessen zullen worden gegeven door juf Inge. Inge is gymdocent van gymvereniging SV OKK uit Nieuw-Buinen. Daarna geven de groepsleerkrachten zelf de lessen en zal juf Inge nog 2 lessen assisteren. Aan het einde van het schooljaar zal er een groot kleuterpretfeest worden georganiseerd in samenwerking met SV OKK. Alle kinderen krijgen dan een kleuterpret diploma uitgereikt. Het kleuterpret project heeft als voordeel dat kinderen al vroeg in aanraking komen met verschillende uitdagende beweegthema’s zodat de motorische ontwikkeling niet stil komt te staan.

Verder is de stap naar gymvereniging SV OKK ook laagdrempeliger omdat juf Inge bekend is bij de kinderen en bij SV OKK ook alle gymlessen verzorgt.

Tot slot zal ook de motorische ontwikkeling van de kinderen worden gevolgd tijdens het de kleuterpret lessen zodat we een goed beeld krijgen hoe alle  kinderen zich motorisch ontwikkelen.

 


Borre komt logeren!

Vanaf deze week gaat Borre logeren bij de kleuters.

Borre is een leuk en grappig mannetje. Hij maakt veel verschillende avonturen mee.

Lezen en voorgelezen worden stimuleert de taalontwikkeling. En omdat wij dit erg belangrijk vinden, heeft Borre in zijn logeerkoffer 4 boekjes zitten. Wij moedigen ouders dan ook aan om deze boekjes samen met de kinderen te lezen.

De kinderen zijn dol op de verhalen van Borre!

We wensen iedereen veel (voor)leesplezier.  


Een goede start

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en we hebben een goede start gemaakt.

We zijn begonnen met het thema Welkom. Tijdens dit thema hebben we onder andere gewerkt aan onze feestvarkens. Deze feestvarkens zullen de kinderen dragen als verjaardagshoed wanneer ze jarig zijn. Elke feestvarken is uniek, net als elk kind.

Ook zijn we weer begonnen met de groep 2 middag. Groep 2 aan het werk gegaan met letters, hun eigen naam en het leggen reeksen.

Natuurlijk is er ook ruimte om heerlijk te spelen! Samen of even alleen. Binnen en buiten. Voor ons buitenspel hebben we nieuwe materialen. Zo hebben we bijv. 4 nieuwe verschillende fietsen, 5 krijtbloemen en veel zandbak- en sjouwspullen.

We gaan ook dit jaar weer voor een leuk, leerzaam en uitdagend schooljaar.


 

Kleuterpret bewegingsproject

Op 1 maart 2019 zijn we in Nieuw-Buinen op Kindcentrum De Klister gestart met de pilot kleuterpret. Kleuterpret is een beweegprogramma voor kinderen die in groep 1 en 2 zitten. Dit beweegprogramma is ontstaan in samenwerking met de school en Gezonde leefstijl Borger Odoorn en is geschreven vanuit de praktijk. De kern bestaat uit 24 zorgvuldig geschreven lessen onderverdeeld in 17 beweegthema’s die kleuters niet alleen graag doen, maar waaraan ze zich ook gedurende de hele periode van de onderbouw kunnen blijven ontwikkelen. Elke docent die met dit programma aan de slag gaat, legt een brede basis voor de bewegingsontwikkeling van kleuters. Het programma is ontwikkeld voor activiteiten in het speellokaal met uitdagende materialen. Docenten uit de onderbouw kunnen met dit programma vlot en praktisch aan de slag zonder hierbij de bewegingsontwikkeling uit het oog te verliezen. Ook is gymvereniging SV OKK betrokken bij het project kleuterpret zodat de doorstroom naar kleutergym laagdrempelig is.

De afgelopen 6 weken hebben we met succes de pilot kleuterpret gedraaid op kindcentrum De Klister. Alle kleuters hebben verschillende beweegthema’s ervaren en zijn op een speelse manier aan de slag gegaan. Na de zomervakantie gaat het kleuterpret project echt van start en kunnen ook andere scholen deelnemen aan dit super sportieve project.

Als team zijn we trots op dit programma en willen alle betrokken bedanken voor hun bijdrage en hopen dat het doel op meerdere scholen gerealiseerd gaat worden: aanleren/verbeteren van de algemene bewegingsvaardigheden voor kleuters.


Met sportieve groet van het kleuterpret team,

Stefan Kiestra, combicoach onderwijs en sport gemeente Borger-Odoorn

Ilka Timmermans, studente CIOS Heerenveen

Mendel Lameijer, kleuterjuf kindcentrum De Klister

Rosalie Fischer, kleuterjuf kindcentrum De Klister

Bettine Hoitzing, kleuterjuf kindcentrum De Klister

Jennifer Eberhard, kleuterjuf kindcentrum De KlisterBRAND!

Vandaag hebben de kinderen van groep 1 en 2 bezoek gehad in de klas van brandweervrouw Annet.
Ze heeft ons een spannend verhaal verteld over Smokey de brandweerhond.
Smokey had ook zijn coole brandweerwagen meegenomen waar allemaal interessante dingen in zaten, zoals: een brandweerpak, een helm, masker, zuurstoffles, brandweer spuit en handschoenen. Super leuk om in het echt te zien!
We hebben allemaal goede tips gekregen wat we kunnen doen bij rook en/of brand.
We hebben aan het einde van de ochtend zelfs nog een echte brandweer oefening gedaan. Het was een leuke en leerzame ervaring!

Proeverij

In week 4 werkten we aan het Kerk School Gezin project.

Een week waarin een thema centraal staat. Dit jaar was dat: Verloren? Gevonden!

We luisterden naar 3 Bijbelverhalen; de verloren zoon, het verloren schaap en het verloren muntje. We leerden leuke, passende liedjes en we hebben prachtige werkjes gemaakt.

Maar tijdens dit project willen we ook altijd een goed doel steunen. Dit jaar hebben we gekozen voor de organisatie TEAR met het project: Wow water! Schoon drinkwater in Oeganda.

Om dit doel te steunen wilden we geld inzamelen door middel van een proeverij.

De kinderen en hun ouders maakten thuis een aantal lekkere hapjes. Deze hapjes werden verkocht op de proeverij. Iedereen kon een bordje voor 1 euro kopen en daar mocht je dan 3 lekkere hapjes op leggen en natuurlijk opeten. En wilde je na 3 hapjes nog meer? Geen probleem, je kocht gewoon weer een nieuw bordje.

De opkomst van de belangstellenden was heel hoog! En het was niet alleen super lekker, maar ook ontzettend gezellig! Er is dan ook een prachtig bedrag opgehaald met deze actie: €165,-

 

Kerst

De kerstboom staat weer in de klas, de lampjes hangen aan de muur, overal kerstversiering. Het is alweer bijna kerst.

Twee weken werken we over de kerst; we leren liedjes, doen kerstspelletjes, maken werkjes en luisteren naar het kerst verhaal, de geboorte van Jezus. Daar willen we deze periode bij stilstaan.

Een gezellige tijd. Een tijd om ook aan anderen te denken, elkaar te helpen, iets voor een ander doen. Daarom maken de kinderen van groep 2 tijdens de groep2middag een kerstkaart voor de oudere mensen in de Wanne.

Een zelfgemaakte kaart met daarop een geschreven groet ook door de kinderen zelf geschreven.

We sluiten het jaar af met een kerstviering voor de kinderen en daarna een gezellig samenzijn met de ouders en kinderen op het plein.

We wensen iedereen hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2019!

(fotoalbum Kerst 2019)

Sinterklaas

OOOOOOOhhhhhhh er is iets niet goed gegaan!!!

We kregen een filmpje op school waarin te zien was dat zwarte piet uitgleed over een bananenschil!

Hoe moet dat nu verder? Kan zwarte piet wel bij ons op school komen 5 december??

Ondertussen hebben we hard gewerkt aan leuke werkjes; hoedjes, schoen versieren, knutsels en meer.

Ook hebben we verschillende liedjes geleerd en een stukje geoefend voor als Sint op school zou komen, want....daar gingen we wel gewoon vanuit!

5 december was het dan zo ver. Na lang wachten op het plein, kwam daar dan toch Sinterklaas aan met zijn pieten. Ook de gevallen piet was erbij, wel met de onderbeen in het verband. Gelukkig ging het al wel een beetje beter met Piet.

We hebben een gezellige ochtend gehad. Dag Sinterklaasje, tot volgend jaar!

Bosuitje

We proberen elk jaar met de kleuters naar het bos te gaan. De herfst is een prachtig thema om over te werken. En waar kun je de herfst nu beter beleven dan in het bos?!  Ook dit jaar is het weer gelukt. De kleuters en hun leerkrachten gingen, samen met een aantal ouders, naar Poolshoogte. Het was een frisse ochtend, maar daar waren de kinderen op gekleed. Paddenstoelen, nootjes, veel verschillende bladeren, wat is de natuur toch prachtig! Na een mooie wandeling nog even picknicken bij de klimtoren en weer terug naar school.

 

Sint Maarten

De kleuters gingen dit jaar op bezoek bij de bewoners van de Wanne en Buunerheerd.

Om 10.15 uur zaten de bewoners al in de zaal te wachten op de kinderen.

Al zingend kwamen de kinderen binnen. Na een paar liedjes te hebben gezongen, lieten de kinderen hun lampionnen aan de bewoners zien en was er even ruimte voor een praatje.

Na een bekertje ranja hebben de kinderen nog een paar liedjes gezogen voor de bewoners, daarna gingen we door naar de Buunerheerd. Ook daar werden we hartelijk ontvangen. Na nog een keer alle Sint Maartenliedjes zingen, zijn we flink verwend weer terug naar school gegaan. Op school hebben een aantal moeders van het vele snoep snoepzakjes gemaakt.

Bont kwartier

Vrijdag 19 oktober jl. hadden de kleuters, van alle groepen, hun bont kwartier met als thema…CIRCUS…. 

Wauw, wat een geweldig circus was dat! En wat waren er veel belangstellenden! Naast papa’s en mama’s, oma’s en opa’s waren er ook de peuters van de peuteropvang Klein Duimpje en de peuters van de kinderopvang Partou 

Het was een spectaculair circus met veel verschillende acts. Nadat de kaartjes gekocht waren, kon de show beginnen. De circusdirecteur en directrice kondigden de acts aan. Zo hadden we clowntjes, sterke mannen en acrobaten, koorddansers en danseresjes, leeuwen en paarden en jongleurs.  

Het geheel werd afgesloten met het vrolijke lied ‘de circustent’!  

Er is altijd iets, waar je goed in bent. Jij bent ook een ster, in deze circustent. God heeft jou zelf gemaakt, gaf jou veel talent. Laat iedereen maar zien, waar je goed in bent!  

Iedereen heeft een talent en dat was goed te zien in onze circustent! Wat een talenten! 

Iedereen bedankt voor het kijken! 

 

KBW

Tijdens de Kinderboekenweek hebben we gewerkt aan het thema vriendschap. Een leuk thema om over te werken!

Ook zijn we deze week naar de bibliotheek geweest. Wat was dat leuk en leerzaam. Zoveel veel boeken bij elkaar!

Carin vertelde de kinderen hoe boeken werden gemaakt, wie het verhaal maakt en wie de plaatjes, hoe alle boeken hun eigen plek krijgen in de bibliotheek en hoe het werkt wanneer je een boek wilt lenen. Ook las Carin de kinderen een boek voor.

Aan het eind mochten alle kinderen een boek uitzoeken. Dat was natuurlijk super leuk! Welk boek neem jij?

Alle boeken mochten mee naar school! Uit alle meegenomen boeken hebben de kinderen de "Gouden tip" gekozen, het boek dat zij aan iedereen willen aanbevelen.

 

Een nieuw school jaar!

We zijn weer begonnen en de eerste twee weken zijn alweer achter de rug.

We zijn gestart met 3 mooie kleine groepen. Bekende en nieuwe gezichten zien we na de vakantie. We moeten elkaar even weer leer kennen en even weer wennen om naar school te gaan.

En dan is er nog een ander nieuw gezicht in de groep, iemand die vorig jaar voor het eerst in de groep kwam kijken. Misschien kent u hem nog......Borre!

Borre is een vrolijk mannetje (knuffel). Hij beleeft altijd leuke en grappige avonturen en hier zijn veel boeken over geschreven. Borre mag om de beurt een week bij de kinderen logeren. In de koffer, die hij meeneemt, zitten 4 boekjes om samen uit voor te lezen.

De kinderen zijn er dol op en misschien de papa's en mama's stiekem ook wel.

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die regelmatig worden voorgelezen beter presteren op school. Dus een verhaaltje voor het slapen gaan is niet alleen leuk, maar ook nog heel leerzaam.

We wensen de kinderen en de papa's en de mama's vel leesplezier!

   

Wie is die vrouw?

Wie is die mevrouw? Dat is onze koningin Maxima! Ja ja…..dat is natuurlijk niemand ontgaan! Koning Maxima was in Nieuw Buinen.

Zij opende het jaarlijks terugkerend feest: Burendag!

De kinderen en ouders kregen de gelegenheid om hierbij aanwezig te zijn.

Ze kwam wel heel dichtbij! Best een beetje spannend…….


Agenda

Peuterpret
week 12
23 maart

Studiedag (kinderen vrij)           

27 maart
Vrijdag-bijdag
Copyright 2015 CBS De Klister     |    disclaimer