CBS De Klister

9530 AB Borger

Supporter van Schoon!

Cbs de Klister is supporter van Schoon

Sinds het begin van het schooljaar doet Cbs de Klister mee aan het afvalproject van de gemeente: Supporter van schoon. (Stichting Technotrend biedt basisscholen namens gemeente Borger-Odoorn de keuze uit een aantal verschillende workshops op het gebied van zwerfafval en afvalscheiding.)

Cbs de Klister heeft gekozen voor de school brede workshop: Handen uit de mouwen. Dit houdt in dat in alle klassen speciale prullenbakken zijn neergezet waarin alleen plastic afval gegooid mag worden. Al het plastic afval dat door de verschillende groepen wordt verzameld komt in grote zakken van de gemeente.

Tijdens een workshop voor de bovenbouw leerlingen zullen de leerlingen zelf de handen uit de mouwen moeten steken met een opruimactie. Klassikaal krijgen de leerlingen uitleg over het thema zwerfafval van de gastdocent. Door gebruik te maken van beeldmateriaal wordt bij de kinderen bewustzijn gegenereerd.

Beter afval scheiden leidt tot minder restafval. Dat betekent voor de school een besparing op reguliere inzamelkosten. Daarnaast dragen we met elkaar bij aan een beter milieu. Bovendien krijgt de school per volle zak ook nog eens een mooi zakcentje.

Na 4 weken inzamelen heeft de school al 4 zakken plastic afval verzameld!

Kerk-School-Gezin project

In week 4 hebben de kinderen van de Klister en de kinderen van school 59 weer gewerkt aan het school-kerk-gezin project, met als thema dit jaar: ‘Hoe groot wil je worden?’ De kinderen luisterden naar de verhalen over David en dachten hierover na, zongen liedjes die pasten bij het thema en maakten leuke knutsels die zondags te zien waren in de Protestantse kerk en de Baptisten kerk. Daar werd de projectweek afgesloten met een mooie dienst, waarbij de kinderen van beide scholen een prachtig kinderkoor vormden.

Tijdens dit project werd er geld ingezameld voor schoolmaaltijden in Burkina Faso, een project van Woord en daad.

Er werden verschillende acties gehouden, zoals een proeverij, een boekenmarkt, cake en koek verkoop en er werd geklust voor een maaltijd (€1.25).

Voor dit project is er bijna €2000,- ingezameld!

Chaos!

Het begon dit jaar met een brief van Sinterklaas
Lieve kinderen van CBS de Klister, ik zit met een probleem.

De pieten waren dit jaar duidelijk in de war! Ze wisten niet meer hoe de seizoenen in elkaar zaten! Er was verwarring in het pietenhuis en ’s nachts op de daken. Er liepen pieten ’s nachts rond in hun zwembroek alle schoenen te vullen. Er werden hierdoor pieten verkouden en kregen de griep. Kortom Chaos!

daarom vroeg Sinterklaas om hulp;

‘Kunnen jullie ons opnieuw de seizoenen van het jaar aanleren? Zodat we weer weten op welke manier we ons in Nederland moeten kleden? En we op een rustige manier pakjesavond kunnen vieren,’
Natuurlijk zijn de kinderen van CBS de Klister allemaal direct aan het werk gegaan! Al gauw kwamen er ideeën uit verschillende klassen zoals; een seizoen kalender, tekeningen, brieven en ga zo maar door. Al snel werd het voor de kinderen  duidelijk…. Ook voor groep 4b/5b. Die schreef in een brief aan Sinterklaas….. ‘Wij hebben in Nederland vier seizoenen; winter, lente, zomer en herfst. In de maanden november en december zijn jullie elk jaar in Nederland. Dan is het herfst. Dus eigenlijk is het heel makkelijk om te onthouden. Trek elk jaar (als jullie weer in Nederland aankomen) warme kleren aan!’
 Alle ideeën werden verzameld op het grote podium van de school. Hier was een studeerkamer voor de pieten gemaakt. Op deze manier konden de pieten in alle rust ‘s nachts leren .

Maar….. op donderdagochtend 3 december kregen we onverwacht bezoek! Zomerpiet fietste over het schoolplein met een  zwembroek aan! Brrrrr…. Hij zocht het zwembad! De kinderen hebben zomerpiet alle gemaakte ideeën laten zien en uitgelegd hoe de pieten zich moeten kleden in de maanden november en december.

Op vrijdag 5 december kwam het uiteindelijk toch nog allemaal goed! Bij de intocht zagen we dat de pieten warm waren gekleed, zelfs zomerpiet! ;)

Opening kinderboekenweek 2015

Woensdag 7 oktober vierden we de start van de Kinderboekenweek: raar, maar waar!

Het was een rare opening waarin iemand een uitvinder wilde worden. Ze ‘bedacht’ allerlei uitvindingen en probeerde van alles uit. Ook had ze een tijdmachine gemaakt.  Zou hij werken???

Toen haar vriendin langskwam liet ze haar ‘kuikenbewaartasje’ zien. Daar zat een ei in dat ze uit wilde laten komen, zodat ze een eigen kuikentje had. Maar haar vriendin kende zelf ook een paar foefjes en proefjes. Ze scheen met een zaklampje onder het ei dat in een kokertje stond en zag dat er geen kuiken in zat. En om dat te bewijzen……..sloeg ze het ei kapot op het hoofd van haar vriendin ‘de uitvinder’.

Het was wel een beetje raar, maar wel waar!  Zie foto’s KWB 2015

Week 46