Contact    Inloggen    

 

CBS De Klister
Noorderdiep 123
9521 BC  Nieuw-Buinen
T 0599-613864
E-mail

Postadres:
Postbus 76
9530 AB Borger

DSC_0861

Een nieuw school jaar!

We zijn weer begonnen en de eerste twee weken zijn alweer achter de rug.

We zijn gestart met 3 mooie kleine groepen. Bekende en nieuwe gezichten zien we na de vakantie. We moeten elkaar even weer leer kennen en even weer wennen om naar school te gaan.

En dan is er nog een ander nieuw gezicht in de groep, iemand die vorig jaar voor het eerst in de groep kwam kijken. Misschien kent u hem nog......Borre!

Borre is een vrolijk mannetje (knuffel). Hij beleeft altijd leuke en grappige avonturen en hier zijn veel boeken over geschreven. Borre mag om de beurt een week bij de kinderen logeren. In de koffer, die hij meeneemt, zitten 4 boekjes om samen uit voor te lezen.

De kinderen zijn er dol op en misschien de papa's en mama's stiekem ook wel.

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die regelmatig worden voorgelezen beter presteren op school. Dus een verhaaltje voor het slapen gaan is niet alleen leuk, maar ook nog heel leerzaam.

We wensen de kinderen en de papa's en de mama's vel leesplezier!

   

Juffendag

Afgelopen dinsdag vierden we de verjaardag van de kleuterjuffen. De kinderen mochten verkleed op school komen. En wat zagen ze er prachtig uit!

Na gezellig in de kring alle cadeautjes ontvangen en uitpakken, ging het programma verder.

Samen lekker buitenspelen of in de klas. In de klas konden de kinderen een chipsketting rijgen, een snoepbingo spelen, een feestelijke kleurplaat kleuren en aardappel poepen😉

Wat  was het een gezellig ochtend en wat zijn de juffen verwend! Bedankt!!


Modderdag

29 juni was het nationale modderdag. Daar deden we natuurlijk aan mee, want welk kind houdt er nou niet van modder? Oké…. Niet iedereen, maar voor wie het wel fijn vindt, was dit een geweldig moment.

Pak de emmers, schepjes en gieters er maar bij. Water, zand en husselen maar! Modder!  Roeren met stokjes, steentjes en blaadjes erbij. Dit is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Je ontdekt wat modder is, hoe je het maakt en wat je er allemaal mee kunt doen.

Het was weer genieten!  

 

Pyjamafeest

Vorige week vrijdag vond er voor de kleuters van groep 2 het pyjamafeest plaats. Na de zomervakantie gaan de groep 2 kinderen naar groep 3 en nemen ze dus afscheid van de kleutergroep. Het pyjamafeest kunt u zien als een afscheidsfeestje.

De kinderen kwamen om 17.00uur in hun pyjama op school. In eerste instantie werden ze ontvangen op het groep 3 plein, maar omdat het begon te regenen, moesten we uitwijken naar het speellokaal. Daar hebben we gezellig gespeeld, gedanst en gebouwd. Tussen de druppen door konden we toch nog even op het groep 3 plein een aantal spelletjes doen.

Daarna gingen we samen patat eten met knakworst.

Met een volle buik hebben we nog even gespeeld op het kleuterplein, dat versierd was met vlaggetjes en waar tipitenten klaarstonden. Nadat de kinderen op berenjacht waren geweest met juf was het tijd voor……BINGO! Wat een spannend spel. Wie heeft het eerste rijtje vol? Natuurlijk gingen op aan het eind van het spel voor de volle kaart…….wie zou als eerste bingo hebben? Iedereen?!

Het geheel hebben we buiten afgesloten met een ijsje en was het feest alweer voorbij. Om 19.30uur kwamen de ouders de kinderen weer ophalen. Het was een geslaagd feestje. Veel plezier in groep 3!Beroep

Wat zal ik later worden als ik groot ben? Word ik een groenteman, een bakker of een held?

Wat zal ik later worden als ik groot ben? Ja, hoe verdien ik later toch mijn geld?

 

Wat wil jij later worden? Dokter, brandweerman, politieagent, juf, kapper, bakker, timmerman?


Zo leuk om daar over na te denken. Nog leuker om hierover te spelen en te luisteren naar ouders die over hun beroep komen vertellen!

In de klassen hebben we dan ook verschillende hoeken gemaakt die te maken hebben met verschillende beroepen. Zo is er een kapper, dierenarts, bouwplaats, bakker, restaurant en supermarkt.

We hebben bezoek gehad van verschillende ouders die kwamen vertellen over hun beroep. Zo is er een doktersassistent geweest, iemand van buurtzorg, de politie, de brandweer, psychiater, stomaverpleegkundige, kapster, militair, ambulancebroeder en meer!

Zo ontzettend interessant!  De kinderen vonden het prachtig om naar te luisteren, stelden veel vragen en kregen vaak nog een verrassing mee.

Nieuwsgierig naar de foto’s? Kijk dan in het album Beroepen.

 


Schoolreis

We zijn weer op schoolreis geweest.

Dit jaar gingen we met de bus naar de Drentse koe.

Wat was het spannend, met z'n alle in een grote bus! Voor sommigen was dit de eerste keer.

Na een uurtje rijden kwamen aan bij de Drentse koe. 

Wat was het geweldig. Het weer was prachtig en de kinderen genoten volop van alle dingen die er toe waren.

Knuffelen met de geitjes, rijden op de tractoren en de skelters, spelen met water, in de klimschuur boven de koeien lopen en nog veeeeeel meer!

Het was een top schoolreisje!

 

Pasen

Een vraag aan de kleuters……..Wat is Pasen?

* paaseieren zoeken

* Jezus is opgestaan

* eten met de familie

* lente met bloemen en knopjes aan de takken

Zo mooi al die verschillende antwoorden, verschillende belevingen. Het is goed!


Pasen hebben we natuurlijk ook gevierd. Luisteren naar het verhaal over de opstanding van Jezus en we hebben hier liederen over gezongen. De ochtend hebben we afgesloten met een heerlijke paaslunch. Geheel verzorgd door de kinderen zelf (en hun ouders). Wat hebben we lekker gegeten!


Afval?

Op school werd gewerkt aan het afvalproject. In de groepen 3 t/m 8 werden er verschillende workshops gegeven. Zo leerden de kinderen dat ‘afval’ ook heel nuttige kan zijn. Je kunt er leuke, nuttige of handige dingen mee maken.

Bij de kleuters hebben we ook geknutseld met afval. Aangezien we werkten over de verhuizing van eend (die op een boor woonde en een andere plek zocht) hebben we kinderen van kosteloos materiaal (afval; eierdozen, kurken, doppen, kapotte kettingen, enz.) mooi boten laten maken. Geheel naar eigen invulling.

Er werd super hard aan gewerkt en het resultaat was dan ook geweldig!


Een nieuwe start

Vorige week hebben we op school gewerkt aan het School-Kerk-Gezin project. Een samenwerkingsproject tussen school 59, de Klister, de PKN kerk en de Baptistenkerk. Het thema was 'Een nieuwe start' n.a.v. het verhaal over de ark van Noach. Een thema waarover we leuke liederen hebben geleerd, goede gesprekken hebben gevoerd en mooie knutsels hebben gemaakt.

Het thema werd afgesloten in de beide kerken. In de kerken waren de kunstwerken van de kinderen te zien en zongen de kinderen in koortjes de liedjes die ze op school geleerd hadden.

Tijdens het project stellen we een goed doel centraal  waar we geld voor willen inzamelen. Dit jaar hebben we gekozen voor een project van de organisatie Woord en Daad, het project huizenbouw in Bangladesch. Hiermee hopen we vele kinderen een nieuwe start te kunnen geven.

Veel kinderen zijn in actie gekomen. Er werden klassenacties gehouden, geklust, gespaard en meer. We zijn dankbaar dat wij op deze manier een 'steentje' bij kunnen dragen.                         

Bent u nieuwsgierig naar de foto’s? Neem een kijkje in het album: Een nieuwe startZe zijn er weer!!!

O, wat hebben we naar ze uitgekeken! En eindelijk....daar zijn ze weer......terug in Nederland!

Sinterklaas en zwarte piet!

De juffen waren hierop voorbereid en hebben daarom dan ook de klas helemaal in Sintsfeer gemaakt.
Er zijn weer verschillende hoeken met verschillende leuke en leerzame activiteiten.
Zo hebben we een boothoek, het kasteel van Sinterklaas, een inpakhoek, stempel/schrijfhoek, bouwen met kapla, een watertafel (drijven en zinken), poppenkast, sint en piet in de zandtafel, luisterhoek en nog veel meer.

We gaan weer een leuke, drukke, maar ook leerzame tijd tegemoet!

(foto's vindt u in het album; Sint en piet in de klas)

Sint Maarten

Het is bijna zover…….

11 November is de dag, dat mijn lichtje branden mag!

De kinderen van de Klister zijn er klaar voor!!

De lampionnen zijn prachtig geworden en de kinderen hebben er dan ook hard aan gewerkt!

Ook hebben ze diverse liedjes geleerd om u te laten horen!

En nu maar hopen dat het weer goed is……….

Foto's vindt u in de map Sint Maarten


Bosuitje

De kleuters zijn naar het bos geweest! 


Het begint nu echt wel op een jaarlijks uitje te lijken.......een bosuitje 😉 

Ook dit jaar zijn we weer naar het bos geweest. Vrijdagmorgen, 3 november, zijn we al op tijd vertrokken naar Poolshoogte.  

Ook dit jaar wilden er gelukkig weer voldoende ouders meerijden en een groepje begeleiden. 

En wat een geluk.......na bijna een hele week nattig weer, was het DROOG! 

Warme kleren aan, laarzen aan en een goed humeur mee naar het bos. plek om de herfst te bleven! Met je laarzen door de modder op zoeken naar paddenstoelen, bladeren en noten. Langs kronkelpaden en konijnenholen, over heuvels en door droge slootjes. Huh....wat is dat?.... Wat is er veel te zien en te beleven in het bos!

En na een heerlijk wandeling even picknicken bij de klimtoren en natuurlijk de toren beklimmen! Wat een hoogte! En wat een prachtig uitzicht! 

Wat hebben we weer genoten! 

Foto's kunt u vinden in de map 'Bosuitje'

 Start

En toen was het alweer herfstvakantie en zit de eerste periode er alweer op.

Wat hebben we alweer veel gedaan en veel geleerd. We zijn begonnen met het thema welkom. Even wennen aan alles om je heen. Lekker spelen, lekker ontdekken. Er is zoveel te doen, binnen en buiten. En wat is het toch fijn om dat samen te doen! (zie de foto’s)

Ook kregen we bezoek in de klas van een nieuw vriendje; Borre. En het mooie is dat Borre mag blijven logeren, bij iedereen een weekje! Borre heeft een koffertje meegenomen met daarin een aantal boekjes. Omdat we (voor)lezen erg belangrijk vinden, hopen we dat oa. op deze manier te stimuleren.

Ook werkten we aan het thema van de kinderboekenweek ‘gruwelijk eng/bibbers in je buik’.

Het boek over Bange Barend stond bij ons centraal, net als het boek ‘de Gruffalo’.

In de klassen maakten we hier o.a. werkjes over. (zie foto’s) En natuurlijk hadden we een bibliotheek in de klas.

Diverse foto’s kunt u vinden in de map Start.


Sportieve start

Het schooljaar is weer begonnen.
Even weer wennen......
Wennen aan elkaar, elke dag naar school, wat is er allemaal te doen, wat gaan we doen.
Nou.....
Na twee weekjes rustig aan beginnen, doen we mee aan de Kangoeroe sportdag!
Rennen, springen, gooien, vangen en meer.
En al was het weer niet op z'n best, dat mocht de pret niet drukken.
Zie de foto's in het fotoalbum; Kangoeroe sportdagVakantie

En dan …………dan is het eindelijk zo ver…….VAKANTIE!

De laatste week hebben we er naar toe geleefd. De laatste loodjes.

Zo hebben we nog de verjaardagen van de juffen gevierd, afscheid genomen van groep 8 en de schoonmaakavond gehouden.

Alle ouders die ons dit schooljaar hebben geholpen, willen we enorm bedanken voor hun inzet.

We wensen iedereen een hele goede, zonnige en fijne vakantie toe en we zien jullie uitgerust terug op 4 september!


Groep 2 vliegt uit!

Het einde van het schooljaar staat voor de deur. Nog even en dan is het vakantie.
Daar zijn we allemaal wel aan toe. Er aan toe omdat we moe zijn, omdat we niet kunnen wachten om op vakantie te gaan of omdat we klaar zijn om naar groep 3 te gaan.
We hebben dit schooljaar hard gewerkt, veel geleerd en gedaan. We zijn er klaar mee! Tijd om uit te vliegen!
En daar hebben juf Bettine en juf Mendel de kinderen op de groep2middag een handje bij geholpen!
Niet alleen de kinderen moesten eruit, maar ook de stagejuffen. Tijd om afscheid te nemen.
(gelukkig niet helemaal, donderdag 20 juli is onze echte laatste schooldag!)
Nieuwsgierig naar de foto's? Kijk snel in het album: Groep 2 vliegt uit!
(en wij juf Bettine en juf Mendel ook)


Pyjamafeest

30 juni mochten alle groep 2 kinderen op ons pyjamafeestje komen. Tja, want als je bijna naar groep 3 gaat, moeten we wel op een leuke manier afscheid van je nemen.

De kinderen werden ontvangen op het groep 3 plein. Daar stonden allerlei spelletjes klaar. Daar kwamen ze aan, in hun pyjama. En de juffen…..in ochtendjas en pantoffels.

Gezellig samen spelletjes doen en daarna…..eten! Spruitjes? Bloemkool? NEEEEEE…..patat! Heerlijk smullen, met ook nog een knakworstje.

Maar……na het eten waren we juf Bettine kwijt. Ze zei al dat ze heel moe was. Dus wij opzoek naar juf. En wat dacht je……ze lag te slapen in een tipi! Een tipi?? Jaja! In de gemeenschappelijke ruimte stonden tipi en nog meer andere materialen klaar om lekker mee te spelen. Op het podium was de disco!

Na nog een waterijsje kwamen de ouders er alweer aan om de kinderen op te halen. Wat een gezellige manier om afscheid te nemen. Nou ja….nog niet helemaal natuurlijk, want 20 juli is de laatste schooldag.

Foto's vindt u het album: pyjamafeest


Nationale modderdag

29 juni was het nationale modderdag. Dat konden we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan.

Tijdens de groep2middag hebben de kinderen dan ook lekker met modder gespeeld. Nou ja…gespeeld…..Er werd hard gewerkt! De opdracht was om SAMEN zandkastelen met grachten te bouwen! En wauw…..dat is gelukt

Foto's vindt u in het album: Modderdag

 


Avond4daagse

Dit jaar hebben veel kleuters meegedaan aan de avond4daagse. Nou ja, avond 3daagse. De donderdagavond werd afgelast omdat er slecht weer op komst was. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het was zo af en toe best even aanpoten!  Gelukkig hadden we halverwege de route een pauze en kregen de kinderen te drinken en fruit (Super!)even uitrusten en weer door.

De laatste avond was prachtig! Er stonden ontzettend veel mensen lang de kant. De kinderen werden nog even aangemoedigd en verwend met vooral veel snoep.

Wat een toppers. Die medaille hebben jullie verdiend!

 

Wie is die vrouw?

Wie is die mevrouw? Dat is onze koningin Maxima! Ja ja…..dat is natuurlijk niemand ontgaan! Koning Maxima was in Nieuw Buinen.

Zij opende het jaarlijks terugkerend feest: Burendag!

De kinderen en ouders kregen de gelegenheid om hierbij aanwezig te zijn.

Ze kwam wel heel dichtbij! Best een beetje spannend…….


Schoolreis

Ook dit jaar zijn de kleuters weer op schoolreis geweest. We wilden dit jaar naar de Drentse Koe, maar helaas gooide het weer roet in het eten, net als vorig jaar. Gelukkig konden we dit jaar weer uitwijken naar Sprookjeshof Zuidlaren. En het schoolreis was er niet minder om. Het was reuze gezellig. Gelukkig konden we het eerste uur lekker buitenspelen, voordat het begon te regenen.

Toen het eenmaal begon te regenen gingen we naar binnen. De kinderen hebben zich super goed vermaakt in de mega grote indoor! Al vrij snel konden we gaan eten. Mmmmmmm……patat!

Met gevulde buikjes konden de kinderen weer verder spelen. En voordat we het door hadden, moesten we alweer vertrekken. Nog even snel een ijsje en hup….de bus in! Het was een top dag!

Foto’s kunt u vinden het fotoalbum: Sprookjeshof

 

Kunst/moederdag

Omdat wij als school aandacht besteden aan kunst en cultuur, zijn1,2 en 3 mei de kleuters naar Ank Koopmans geweest in Borger.
Daar gingen de kinderen in haar kunstatelier een kunstwerk maken voor moederdag.
De kinderen hebben daar hard gewerkt aan een schilderij.
Het resultaat......prachtig!


Koningsspelen

Om half negen zaten we er al helemaal klaar voor; Koningsspelen 2017!

We begonnen de ochtend met een gezond ontbijt. Lekkere broodjes met jam, smeerkaas of stroop. Maar ook appels en komkommer stond op het menu.

Na een goed ontbijt konden we vol energie beginnen aan de Koningsspelen. Er stonden verschillende spelletjes klaar. Rennen, springen, gooien, pakken, en weer door. Er werd actief meegedaan!

Nieuwsgierig naar de foto’s? Neem een kijken in het fotoalbum, Koningsspelen 2017. 

Bont kwartier Spetters

24 maart mochten de Spetters hun bont kwartier opvoeren voor veel belangstellenden. De gemeenschappelijke ruimte zat vol met papa's, mama's, opa's, oma's, 2 groepen van de peuterschool, de groepen 1 t/m 4 en andere belangstellenden. 

Het stuk ging over een koning die zijn kroontje kwijt was en niet meer in het paleis mocht wonen. Hij mocht pas terug komen als hij zijn kroontje terug had. De koning ging op avontuur en vond het prachtig. En toen.....toen werd zijn kroontje gevonden. Dat vond het koning niet leuk, want hij wilde niet terug naar het paleis. Hij kreeg een goed idee. Hij verkleedde een varken als koning en bracht deze naar het paleis. De koning was super gelukkig dat de 'koning' weer terug was, maar de echte koning was pas echt gelukkig, want hij hoefde geen koning meer te zijn.

Wat hebben de Spetters het goed gedaan. Toppers!

Alle aanwezigen bedankt voor het kijken!
(nieuwsgierig naar de foto's? Neem een kijkje in het album Koning zonder kroon)

 

Kunstweken

In week 9 hebben we meegedaan aan de kunstweken. (www.kunstweken.nl)

De kleuters gingen aan de slag met het werk van Piet Mondriaan.

Kunstenaar Cees vertelde wie Mondriaan was en wat hij deed. Daarna konden de kinderen zelf aan de slag! Prachtige werkstukken zijn er gemaakt!

Het werk van de kinderen komt in een online museum te hangen! Hoe cool is dat!?

Nieuwsgierig naar een aantal foto’s? Neem een kijken in de map Mondriaan.


Zebra

Dinsdag 7 februari konden de kleuters genieten van een voorstelling over Paolo de zebratemmer. Een voorstelling van School op seef, verkeerseducatie.

Daar kwam Paolo aangereden op zijn tractor. Hij vertelde ons dat hij zijn zebra, zeefje, kwijt was. Wij mochten helpen zoeken. Samen met Paolo gingen we op zoek door de verschillende straten. Natuurlijk moesten we wel veilig in de gordel en uitstappen aan de kant van de stoep. We kwamen een stoplicht tegen, waarbij je bij rood natuurlijk moet stoppen, bij groen mag doorrijden en bij oranje moet stoppen als dat nog lukt.

Paolo dacht dat hij een slang zag, maar dat bleek een springtouw te zijn. We hebben het nog even gehad over veilig spelen op de stoep. Ook kwamen we bij een zebrapad. Je hebt wel voorrang, maar toch is het heel belangrijk om eerst goed te kijken. Samen met Paolo zongen we daar een liedje over.

Uiteindelijk hebben we zeefje gevonden. Ze was gewoon een beetje verlegen en zat verstopt achter de fruitboom. Na afloop mochten we zeefje nog even aaien. Het was super leuk en leerzaam!

Benieuwd naar de foto’s? Neem een kijkje in het album ZEBRA

 

Tijd

De afgelopen weken hebben we gewerkt aan het thema tijd. Hier kwamen de verschillenden aspecten van tijd aan bod. We hebben het gehad over de dag en nacht, dagen, weken, maanden, een jaar en de seizoenen. We hebben hierover een liedje geleerd en we hebben er over geknutseld. De kinderen hebben bijv. een seizoenenkalender gemaakt.

Ook hebben we het gehad over de tijd, zoals op een klok wordt aangegeven. In de klas was er een klokkenmuseum. De kinderen konden spelen met verschillende klokken, wekkers, horloges en zandlopers. Pompom kwam vertellen over uren en minuten. Ook had hij een brief voor ons meegenomen over Straks. Wanneer is straks en zo meteen, wanneer is nu en meteen.

In het fotoalbum vindt u een aantal foto’s.


KSG project

In week 4 hebben de kinderen van de Klister en de kinderen van school 59 weer gewerkt aan het school-kerk-gezin project, met als thema dit jaar: Weet ik veel!?De kinderen luisterden naar een aantal verhalen uit de bijbel over verstandig zijn en dwaas zijn, ze zongen liedjes die pasten bij het thema en maakten leuke knutsels die zondags te zien waren in de Protestantse kerk en in de Baptisten kerk. Daar werd de projectweek afgesloten met een mooie dienst, waarbij de kinderen van beide scholen een prachtig kinderkoor vormden.

Tijdens dit project werd er geld ingezameld voor een project van Dorcas: Hart voor kinderen! Er werden verschillende acties gehouden, zoals een winkeltje, een rommelmarkt, een fotoverkoop, belegde broodjes verkoop, cake en koek verkoop en er werd geklust.


Voorleesontbijt

Voorleesontbijt

24 januari namen de kleuters deel aan het voorleesontbijt. Ze gingen naar het MFA gebouw om daar samen met de kleuters van de Poolster te ontbijten en voorgelezen te worden.

Dit jaar ging het verhaal over “De kleine walvis”

Boy woont met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje.

Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand.

Dat is het begin van een bijzondere vriendschap.

 

Was een leuk verhaal. De kinderen hebben van het verhaal en de lekker broodjes genoten!


Kerst

22 december hebben de kinderen van groep 2 een kerstgroet gebracht aan de bewoners van de Wanne.

Een groepje bewoners zat al klaar om de kinderen te ontvangen. De groep 2 kinderen hebben een aantal liedjes gezongen voor en met de bewoners. Daarna heeft juf Mendel het kerstverhaal verteld, de geboorte van Jezus. Na nog een paar liedjes zingen, kregen de bewoners een zelfgemaakte kerstkaart van de kinderen. De bewoners die er niet bij konden zijn kregen een kaart in hun postvak.

Fijne feestdagen en gelukkig Nieuwjaar!

 

Bijna kerst

Bijna Kerst

Nog even en dan vieren we kerst. Op school leven hier dan ook naar toe.

De klassen zijn al in kerstsfeer gebracht, we zingen en oefenen kerstliedjes voor het kerstfeest dat we gaan vieren op school, we maken leuke knutsels en luisteren naar het kerstverhaal; de geboorte van Jezus.

Tijdens de groep2middag, op 22 december, gaan we met de groep 2 kinderen naar de Wanne. We willen de bewoners daar een kerstgroet brengen, we willen kerstliedjes voor ze zingen en samen naar het kerstverhaal luisteren.


Dag Sinterklaasje

Dag Sinterkaasje

Drie weken lang hebben we kunnen genieten van het feit dat Sinterklaas weer in het land was.

In de kleutergroepen hebben we hier dan ook veel over gewerkt en gespeeld. Zo hadden we een boothoek, inpakhoek en een Sinterklaaskasteel.

Er zijn heel veel knutsels over Sint en zijn pieten gemaakt! Wat een mooi gezicht, zoveel knutsels van de kinderen. Glitterschoenen, schoorstenen, Sintjes en pietjes…….

En toen kwam eindelijk Sinterklaas op school. We dachten dat hij op zijn paard zou komen, maar dat was niet zo. Het was wel even schrikken toen Sint en zijn pieten aankwamen in een politiebus! Ze waren onderweg opgepikt door de politie en met gillende sirenes naar onze school gebracht.

Ook kwam er een boer bij ons op bezoek. Hij had pietenmutsen gevonden! DE mutsen die de pieten kwijt waren!

Gelukkig ging Sint ook nog even de klassen rond en konden de kinderen voor hem zingen, dansen, muziek maken, een handje geven en veel meer. Voordat ze weer weggingen lieten ze ook nog cadeautjes achter! Wat een feest!

En nu……bedankt voor alles Sint! Dag Sinterklaasje, tot volgend jaar!


Welkom Sinterklaas

Hij is alweer een tijdje in Nederland, Sinterklaas! Wat een feest!

We hebben op school een brief gekregen van de Sint. In die brief laat hij ons weten dat er een probleem is..... De pieten zijn hun mutsen/strikjes kwijt! Naast het helpen zoeken, vragen ze ons een pietenmuts te ontwerpen, zodat ze deze eventueel kunnen dragen. Tja....wat is nou een piet zonder pietenmuts???? Dus...daar gaan we flink mee aan de slag!

Maar....natuurlijk doen we meer in de klassen. We spelen in hoeken over Sint en piet. Zo hebben we een boothoek, een inpakhoek en het Sinterklaaskasteel. We zingen liedjes over Sint en piet, doen spelletjes en knutselen. Een geweldig thema, want wat kunnen we al goed rijmen op de verschillende woorden die horen bij het Sinterklaasfeest en we kunnen al goed pepernoten tellen, woorden stempelen, pakjes verdelen, lettergrepen klappen en nog veeeeeeeel meer! 

Wilt u alvast foto's zien? Kijk in de map Sint 2016

Bosuitje

We zijn weer naar het bos geweest!

Het is herfst en daar werken we dan ook volop over op school. We halen de herfst in de klas, maar we willen de herfst ook buiten beleven.  En waar kun je dat dan het beste doen……..natuurlijk in het bos!

Het was weer geweldig. De vele gekleurde bladeren op de grond, de enorme verscheidenheid aan paddenstoelen, de heerlijke geuren…… geweldig!

’s Morgensvroeg gingen we op weg naar Poolshoogte Exloo. Daar aangekomen zijn we begonnen met het lopen van de kabouterroute. Een prachtige route.

Als afsluiter gingen we eten bij de uitkijktoren en mochten de kinderen natuurlijk ook de toren beklimmen. Prachtig, zo hoog boven de bomen, zo ver kijken, zooooo hoog! Best een beetje spannend!

En dan weer terug naar school! Wat een geweldige morgen!

Bos

Gekleurde bladeren

Heel veel paddenstoelen

Eikels, kastanjes, beukennootjes, dennenappels

Herfst

Kinderboekenweek

Ook dit jaar hebben we gewerkt aan de kinderboekenweek, met dit jaar het thema; voor altijd jong. Opa’s en oma’s stonden centraal.

Daarom hebben we de opa’s en oma’s uitgenodigd om op school te komen. In de loop van de week zijn er dan ook een aantal opa’s en oma’s geweest. Zij vertelden over vroeger, lazen boeken voor van vroeger en meer. De kinderen vonden het heel interessant!

In het kader van de Kinderboekenweek hadden we vrijdag 14 oktober een opa en oma ochtend. De opa’s en de oma’s van alle kinderen waren uitgenodigd om eens een kijkje te nemen op school. In de voorbereiding hierop hebben de kinderen lekkere appelflappen gebakken. Er stonden oude en nieuwe spelletjes klaar in het speellokaal en buiten op het plein. De kinderen mochten zelf een rondleiding geven. Zo konden ze ook laten zien wat we tegenwoordig in de klas doen.

Het was dan ook een gezellige drukte!

Foto's vindt u in de map kbw 2016

 

Giga Kangoeroedag

Dinsdag 20 september hebben de kleuters meegedaan aan de Giga Kangoeroedag.

Een ochtend heerlijk sporten!

De groepjes kinderen werden begeleid voor de derdejaars studenten van het Noorderpoort.

Er stonden verschillende activiteiten voor de kinderen klaar; van pittenzak gooien tot staartentikkertje en van je evenwicht bewaren tot zo snel mogelijk aan de overkant komen op een skippybal.

Na een aantal rondjes intensief bezig zijn, was het tijd voor een pauze, om vervolgens weer vol energie verder te sporten.

Het was een geslaagde morgen!

(foto’s zijn te vinden in de map Giga Kangoeroedag)

Informatieavond

Informatieavond cbs de Klister voor (aanstaande) peuter- en kleuterouders

Woensdagavond  28 september bent u welkom op de informatieavond van groep 1 en 2.

Mocht u nog niet bekend zijn met onze school, dan is dit voor u misschien een goede gelegenheid om op een geheel vrijblijvende wijze kennis te maken met onze school.

Tijdens deze avond staat ‘een dag in groep 1 en 2’ centraal.

De leerkrachten zullen in hun eigen lokaal een interactieve presentatie houden. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, waaronder: de dagelijkse routines, het digikeuzebord, de methode Engels, muziek, verkeer en sociaal emotionele ontwikkeling. Ook zal er het één en ander verteld worden over ons zorgaanbod.

Vanaf 19.00 uur staan de koffie en thee klaar. We beginnen om 19.15 uur.

We hopen zoveel mogelijk ouders te begroeten !

We zijn weer begonnen!!! Een nieuw schooljaar, 2016-2017

We zijn weer begonnen. Schooljaar 2016-2017 is gestart! We heten iedereen van harte welkom in dit nieuwe schooljaar! 

Ook dit jaar gaan we er weer een leuk, gezellig en leerzaam jaar van maken!

We starten met niet hele grote kleutergroepen, tussen de 17 en 19 kinderen en we beginnen met het werken aan een het thema van de methode Schatkist; een nieuw schooljaar!

  

Groep 2 vliegt uit!

7 juli was de laatste groep2middag. Tijd voor groep 2 om uit te vliegen! En om te vieren dat de kinderen van groep2 onze kleutergroepen gaan verlaten, hebben we ze er symbolisch, maar letterlijk uitgegooid!

Zie de foto’s in de map: foto’s > groep 2 vliegt uit!

Bont kwartier Bubbels

Ook de Bubbels hebben weer een mooi bont kwartier opgevoerd. Het ging over het circus!

Het was best een beetje spannend, maar ze hadden super goed geoefend! En het zag er dan ook super stoer, knap en schattig uit.

Er waren sterke mannen te zien, maar ook een leeuwentemmer met leeuwen, clowns, koorddanseressen en meer.

Ook hadden ze een geweldig publiek! Naast de kinderen van school, de papa’s en mama’s waren er ook de peuters  van Klein Duimpje die kwamen kijken.

Iedereen bedankt voor het kijken en leuk dat jullie er waren!

 

Schoolreis

23 Mei zijn de kleuters op schoolreis geweest.

In de planning lag dat we naar Nienoord zouden gaan. Helaas gooide het weer roet in het eten. Regen, regen en nog eens regen. We konden niet naar Nienoord. Maarrrrrrrr.......gelukkig konden we het terecht bij Sprookjeshof in Zuidlaren! Kon het schoolreisje toch nog doorgaan.

Tegen kwart over negen vertrokken we met de bus. Best spannend, want voor sommige kinderen was dit de eerste keer dat ze op schoolreis gingen, maar ook de eerste keer dat ze in een bus zaten!

Daar aangekomen konden de kinderen binnen heerlijk hun gang gaan. Er werd geklommen, gegleden, gesprongen en nog veel meer. Niet alleen de kinderen waren volop in beweging. De papa's en de mama's die mee waren, de stagiaires en de juffen deden allemaal mee!

Het was weer een super leuk en geslaagd schoolreisje!

Slaapfeest

Groep 2 mocht een nachtje blijven slapen op school. Wat spannend zeg.

Al jaren mogen de groep 2 kinderen aan het einde van het schooljaar, als een vorm van afscheid van de kleutergroepen, een nachtje blijven slapen op school.

Dit jaar hebben we ervoor gekozen het een beetje eerder te laten plaatsvinden i.v.m. de vele activiteiten die nog voor de deur staan.

Wat was het een gezellig avond. De kinderen konden o.a. dansen in de disco en een filmpje kijken. Maar natuurlijk was lekker slapen ook heel belangrijk en gelukkig hebben ze dat ook gedaan.

De ochtend begon alweer vroeg. Na het aankleden en opruimen nog even samen ontbijten en voordat we het wisten, waren de papa’s en de mama’s er weer!

Koningsspelen

22 April deden ook de kleuters mee aan de Koningsspelen.

De kleuters zijn de morgen begonnen met het samen dansen op het lied Hupsakee!

Daarna gingen de kinderen aan de slag met het spelen van de verschillende spelletjes, die over beide schoolpleinen verdeeld waren.

De kinderen waren super actief bezig en mede dankzij de vele vrijwilligers, is dit alles soepel verlopen! Bedankt!

Kunst

Kunstenares in de klas

Begin april hebben de kleuters Ank Koopmans van atelier Anko, uit Borger, op bezoek gehad.

Zij gaf een tekenles aan de kleuters n.a.v. het werk van Escher. Heel gedreven gingen de kinderen aan het werk.  Ze hebben prachtige kunstwerken gemaakt.

 

Bont kwartier

Wat het lieveheersbeestje hoorde

Het toneelstukje van de Spetters ging deze keer over : Wat het lieveheersbeestje hoorde.

Op de boerderij van boer Bakker woonden veel dieren, waaronder de prijskoe. Het lievelingsdier van de boer.

Ook woonde er een heel stil lieveheersbeestje. Zij hoorde dat er twee dieven waren die de prijskoe wilden stelen. Ze had een slim plannetje waardoor de dieven in de war raakten en in het water vielen. Hun plan was mislukt!

De kinderen hadden goed hun best gedaan, al was het wel een beetje spannend. Er waren veel belangstellenden, waaronder een groep van de peuterschool.   Iedereen bedankt voor het kijken.

 

Pasen

Donderdag 24 maart stond in het teken van Pasen.

We zijn de ochtend begonnen met de paasviering. Er werden verschillende liederen gezongen door de verschillende bouwen, maar natuurlijk zongen we ook samen. We luisterden naar een gedicht en keken naar een stukje dat ging over de vrienden van Jezus.

Na de viering gingen de kinderen bij de bewoners van de Wanne langs. Daar brachten de kinderen de bewoners een Paasgroet door middel van het zingen van een lied en het geven van een narcis.

We hebben de ochtend afgesloten met een Paasbuffet. Alle kinderen hadden wat lekkers meegenomen. In elke klas werd daar een buffet van gemaakt. Nadat alle buikjes goed gevuld waren, alles weer was opgeruimd en het half 2 was, gingen de kinderen weer naar huis. Fijne paasdagen allemaal!

 

Nationale Voorleesdagen

‘We hebben er een geitje bij!’

Dat was de titel van het boek dat voorgelezen werd tijdens de Nationale Voorleesdagen.

Woensdagmorgen 27 januari gingen de kleuters naar het MFA gebouw om voorgelezen te worden door ‘de boerin’. De kinderen hoefden niet alleen te luisteren naar het verhaal, maar speelden zelf ook een rol. Ze waren verdeeld in groepen dieren; de konijn, de paarden en de varkens. Per groep mochten ze bij de boerin komen om hun dierengeluid te laten horen. En o o o , wat waren ze blij, want……..We hebben er een geitje bij!

  

Kikker in de kou

Kikker in de kou, daar ging het bont kwartiertje van de Stampers over. Wat hebben de kinderen van de Stampers het goed opgevoerd! En….wat zagen de kinderen er super leuk uit.

Ze hadden een leuk publiek. De kinderen van de peuterspeelzaal kwamen kijken! Wat fijn dat ze er waren! Maar natuurlijk er waren er ook, naast de andere kinderen van school, de papa’s en de mama’s van de kinderen die het opvoerden en andere belangstellenden. Iedereen bedankt voor kijken! (Foto’s staan in de map b.k Stampers)

Winter

Het is winter bibber, bibber en ik bibber bibber bibber, want buiten is het koud!

Ja…..we hebben een paar koude momenten gehad. We konden niet naar school, omdat het TE glad was. Het was niet veilig. Dussssss…..een paar dagen extra vrij.

Maar gelukkig was er ook nog een beetje sneeuw gevallen. En al was het dan niet veel, een beetje is al genoeg voor sneeuwpret!

  

Sinterklaas

Chaos!

Het begon dit jaar met een brief van Sinterklaas
Lieve kinderen van CBS de Klister, ik zit met een probleem.

De pieten waren dit jaar duidelijk in de war! Ze wisten niet meer hoe de seizoenen in elkaar zaten! Er was verwarring in het pietenhuis en ’s nachts op de daken. Er liepen pieten ’s nachts rond in hun zwembroek alle schoenen te vullen. Er werden hierdoor pieten verkouden en kregen de griep. Kortom Chaos!

daarom vroeg Sinterklaas om hulp;

‘Kunnen jullie ons opnieuw de seizoenen van het jaar aanleren? Zodat we weer weten op welke manier we ons in Nederland moeten kleden? En we op een rustige manier pakjesavond kunnen vieren,’
Natuurlijk zijn de kinderen van CBS de Klister allemaal direct aan het werk gegaan! Al gauw kwamen er ideeën uit verschillende klassen zoals; een seizoen kalender, tekeningen, brieven en ga zo maar door. Al snel werd het voor de kinderen  duidelijk…. Ook voor groep 4b/5b. Die schreef in een brief aan Sinterklaas….. ‘Wij hebben in Nederland vier seizoenen; winter, lente, zomer en herfst. In de maanden november en december zijn jullie elk jaar in Nederland. Dan is het herfst. Dus eigenlijk is het heel makkelijk om te onthouden. Trek elk jaar (als jullie weer in Nederland aankomen) warme kleren aan!’
 Alle ideeën werden verzameld op het grote podium van de school. Hier was een studeerkamer voor de pieten gemaakt. Op deze manier konden de pieten in alle rust ‘s nachts leren .

Maar….. op donderdagochtend 3 december kregen we onverwacht bezoek! Zomerpiet fietste over het schoolplein met een  zwembroek aan! Brrrrr…. Hij zocht het zwembad! De kinderen hebben zomerpiet alle gemaakte ideeën laten zien en uitgelegd hoe de pieten zich moeten kleden in de maanden november en december.

Op vrijdag 5 december kwam het uiteindelijk toch nog allemaal goed! Bij de intocht zagen we dat de pieten warm waren gekleed, zelfs zomerpiet! ;)Kinderboekenweek

Deze week zijn gestart met de Kinderboekenweek: raar maar waar. Woensdag was de opening. De kinderen hebben gekeken naar een toneelstukje over een ‘uitvinder. Het was wel een beetje raar, maar wel erg grappig!

De kinderen mochten hun lievelingsboek meenemen naar school. Deze kregen een speciaal plekje in de klas. Ze werden gelezen, voorgelezen en bekeken.

En in het kader van de kbw zijn de kids alweer druk aan de slag geweest met het maken van een passende knutsel; een boekenlegger. Groep 1 vouwde en versierde een boekenlegger. Groep 2 tekende en borduurde een boekenlegger. 

Ook is de moeder van juf Nienke langs geweest, Ria Commandeur. Zij illustreert boeken.  Ze heeft verteld wat er allemaal moet gebeuren om een boek te kunnen maken.

Het begint met een verhaal, maar zonder plaatjes is dat verhaal soms een beetje saai. Eerst moet ze met de schrijver overleggen, dan gaat ze plaatjes zoeken, schetsen, schilderen en uitwerken. Dan moet de lay out gemaakt worden door iemand die handig is op de computer.

Ze heeft veel verteld en laten zien. Het was super interessant!

De kinderen van groep 2 zijn naar bibliotheek geweest. Daar ging ze voor de biebmevrouw een lied zingen over de bibliotheek. Ze luisterden naar raar, maar leuk verhaal over een konijn dat dol was op boeken. Daarna mochten de kinderen nog even boeken bekijken en iedereen mocht 1 boek uitkiezen om mee te nemen naar school.

In de klassen hebben we een bibliotheek gemaakt. De kinderen kunnen boeken, lenen en ruilen. In bibliotheek worden de pasjes gemaakt en alles netjes gehouden. Een hele klus dat uitzoeken en sorteren van boeken.

Foto’s kunt u vinden in de map KWB 2015

Kinderboekenweek

Kies "Tekst Bewerken" uit actiemenu om inhoud te bewerken

Welkom

De eerste vier weken zitten er alweer op! Deze weken stond het thema Welkom centraal. Lekker rustig aan beginnen, weer wennen aan de regels en wennen aan elkaar. Ontdekken wat er allemaal te doen is, wat er anders is, wat er nieuw is. Lekker spelen in de hoeken, kiezen van het bord, samen buitenspelen of weer gymmen in het speellokaal.

De kinderen hebben al een verjaardagkroon gemaakt en een weekkalender. Ook hebben de kinderen alvast geoefend met het werken aan de tafel d.m.v. een spel, een werkblad of een werkactiviteit/knutsel. De kinderen hebben geluisterd naar verschillende verhalen uit de Bijbel: de schepping en de ark van Noach. Ze hebben verschillende liedjes geleerd en gezongen. Ook hebben de kinderen een letter, de 'p', en een cijfers, de 1, geleerd.

We proberen nieuwe methodes, pakken oude weer op, proberen nieuwe materialen uit en zetten oude gebruiken weer voort.

Zo hebben sommige kinderen al op tablets gewerkt, gaan we weer verder met de methode 'Schatkist' en 'School op seef' voor verkeer, proberen we een methode voor Engelse lessen uit, hebben we een nieuwe methode voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en gaan we weer starten met een computeruur.

  

Schooljaar 2015/2016

Het schooljaar is weer begonnen en we hebben weer een fijne start gehad. Het is fijn iedereen weer te mogen begroeten, de kinderen die al op school zaten, maar ook de kinderen die in de vakantie 4 jaar zijn geworden en dus net op school zijn.

We willen iedereen heel leuk, gezellig en leerzaam schooljaar wensen!

Slaapfeest

Van de meeste groep 2 kinderen nemen we ook dit jaar weer afscheid en daarom mochten 25 juni de groep 2 kinderen een nachtje op school blijven slapen. Een hele happening. Met je luchtbedje, je slaapzak, je pyjama en je toilettas ’s avonds naar school. Een plekje zoeken in je klas om te slapen. Misschien een gek, maar o zo gezellig idee. En als alles klaar ligt, de papa’s en mama’s een knuffel en kus hebben gehad, dan kan het feestje beginnen. Natuurlijk ook voor de kinderen die niet bleven slapen, maar later weer werden opgehaald.

Disco op het podium, nog lekker buitenspelen, broodje knakworst of kruidenboter eten en filmpje kijken met een zakje chips. En dan is het tijd om op bed te gaan. Met z’n allen tandenpoetsen, pyjama aan en je slaapzak in. Nog een verhaaltje en dan…….oogjes dicht.

Als rond 6 uur de eerste oogjes alweer open gaan, hebben we mooi de tijd om rustig aan wakker te worden, ons aan te kleden, alles op te ruimen en de tafels te dekken voor het ontbijt. Er terwijl heerlijk gegeten wordt, druppelen de eerste ouders al binnen.

Het was weer een gezellig slaapfeestje!

schoolreis

De kleuters hebben in Sprookjeshof een leuk schoolreisje gehad.

Dinsdagmorgen vertrokken we in auto’s naar Sprookjeshof Zuidlaren.

Helaas was het wel een natte boel……regen, regen en nog eens regen.

Maar…….gelukkig hebben ze daar een hele grote indoor speelplaats! Tussen de buien door konden de kinderen lekker naar buiten om ook daar te spelen en te kijken en luisteren naar de sprookjes.

Van al dat spelen werden de kinderen natuurlijk best hongerig. Na een lekker bakje patat konden ze er weer flink tegenaan!

Nog een keer van de glijbaan, springen op het springkussen, klimmen en klauteren, naar de sprookjes, diertjes aaien, schommelen, balletje schieten en even uitrusten.

Na een lekker ijsje konden de kinderen nog even spelen, voordat we weer richting school moesten.

En ondanks dat het weer misschien niet super was, was het gewoon weer een super dag!

Koningsspelen

De koningsspelen waren een groot succes. Voor de kleuters stonden er wel 30 verschillende spelletjes klaar. Ingedeeld in kleine groepjes konden de kinderen, onder begeleiding van een ouder, bij alle spelletjes langs. Geweldig, wat een diversiteit aan spelletjes. Van aardappel poepen tot zak lopen, van kruiwagenrace tot mikken, van wie de grootste bel kan blazen tot kegelen en veel en veel meer.

Zaaien, zaaien, zaaien

En we blijven maar aan het zaaien. Het gaat goed! Na de peterselie en de spinazie, hebben we nu wortel en radijs buiten gezaaid en de komkommer en tomaat binnen. En wat gaat het al hard zeg!

Buiten staan de zakken met spinazie, wortel en radijs. De spinazie is al aardig aan het opkomen. Neem gerust een kijkje!

 

Muziek

De laatste weken hebben de kinderen, om de week, muziekles gekregen van Tekke Withaar. Hij leerde de kinderen nieuwe liedjes, kennismaken met verschillende instrumenten, luisteren naar ritmes en nog veel meer. Het was erg leuk en heel leerzaam!

Pasen

Van de Paasviering hebben we op en top genoten.

De kleuters liepen samen met de kinderen van de hogere groepen naar de baptistenkerk. Daar konden de kinderen rustig kijken naar de uitleg van het Paasverhaal. Ook hebben we tijden de viering flink gezongen. Er stond op het podium een heus koor, bestaande uit kinderen van de school. En wat hebben ze mooi gezongen.

Na de viering liepen we samen terug naar school. Na nog even spelen op het plein we alles in gang gezet voor een Paasmaaltijd. Alle kinderen hadden zelf iets mee naar school genomen voor op het buffet. Heerlijk zag het eruit. Toen het zover was en er gegeten kon worden, werd er dan ook heerlijk gesmikkeld en gesmuld.

Foto’s zijn te zien in het fotoalbum Pasen

Juffendag 2015

Hieperdepiep……HOERA!!! Afgelopen vrijdag, 27 maart, was het juffendag en vierden we de verjaardagen van de juffen. Wat een feest was dat zeg!

De kinderen mochten verkleed naar school komen. En wat zagen ze er super mooi, stoer, gevaarlijk en ook lief uit.
We hebben er een gezellig dag van gemaakt. We hebben verschillende spelletjes gedaan, zoals een smartiebingo. We hebben lekker dingen gesnoept, zoals een chips ketting. Filmpje gekeken en heerlijk gespeeld.

En wat zijn de juffen verwend! Mooie bloemen, heerlijke chocolade, prachtige knutsels en nog veel meer hebben ze gekregen. Dank jullie wel! Het was een super leuk feestje! 

Foto’s zijn te vinden in het fotoalbum Juffendag 2015

Schooltuinproject

Van maart t/m juni nemen wij deel aan het schooltuinproject.

Samen met de kinderen gaan we zowel binnen als buiten zaadjes zaaien van verschillende groentesoorten.

Uiteindelijk zal er op ons plein een tuintje ontstaan, waarin peterselie, worteltjes, spinazie, radijsjes, sla, komkommer, tomaat en aardbeien groeien.

Piepertje Pom (de mascotte) vertelt ons iedere week stap voor stap wat we moeten doen.

De kinderen maken volop kennis met het groeiproces van zaadje tot groente.

Alle benodigde materialen worden volledig gesponsord door de Spar Nieuw-Buinen.

Hun doel is om kinderen bewust te maken van de herkomst van gezonde voeding.

Wetenschappelijk is bewezen dat kinderen met kennis over de herkomst van voeding hun groenten beter eten. Weten is eten!

Dit project is voor onze kinderen leuk, leerzaam en natuurlijk erg lekker.

Valentijn

Toen we het bericht kregen dat je een Valentijnskaart kon sturen met een kus in plaats van een postzegel, twijfelden we geen moment. We gaan een kaart maken!

Omdat we werkten over kikker in de kou, was het maar een klein sprongetje naar Kikker is verliefd! Op de groep2middag hebben de groep 2 kinderen dan ook zelf een kaart geschreven en getekend. Wat een harde werkers! In één middag waren alle kaarten klaar.

Groep 1 ging vrijdagmorgen er hard mee aan het werk. Prachtige kaarten zijn het geworden.

Na schooltijd stond er nog een leuk klusje voor de juffen te wachten……kaarten zoenen, want ja….een kus in plaats van een postzegel.

En dan maar afwachten of de verrassing gelukt zou zijn…..?!

(foto’s…zie fotoalbum Valentijn 2015)

Kikker in de kou

Het is winter bibber bibber en ik bibber bibber bibber, want buiten is het koud! Doe een jas bibber bibber en een muts op bibber bibber. Doe een sjaal om bibber bibber en je wanten aan. Het is winter bibber bibber en ik bibber bibber bibber, want buiten is het koud!

Deze periode werken we over 'kikker in de kou' uit de methode Schatkist. Kikker houdt niet van de kou, maar omdat zijn hout op is moet hij wel naar buiten. Daar vriest hij bijna dood. Gelukkig vinden zijn vrienden hem. Ze verzorgen hem en kleden hem lekker warm aan. Dat vindt kikker fijn, maar hij is pas echt gelukkig als de sneeuw en het ijs weg is en hij de lente zon voelt.

Daar willen we over werken. De kinderen hebben prachtige kikkers gemaakt en geverfd. Deze kikkers krijgen kleren. De kinderen kleden kikker lekker warm aan. In de huishoek kunnen de kinderen het verhaal naspelen. Kikker verzorgen, beter maken en lekker warm aankleden. De zandtafel is een wintertafel geworden waar de kinderen het verhaal kunnen naspelen. De letter voor de letterkast is de 'W', van winter. En zo zijn er nog meer activiteiten en natuurlijk liedjes!

Foto's kunt u vinden in het fotoalbum Winter 

Vogels in de winter

De afgelopen twee weken hebben we gewerkt aan het thema Vogels in de winter.

We hebben het gehad over trekvogels en standvogels en over voeren en bijvoeren.

En natuurlijk hebben we er leuke knutsels over gemaakt.

De letter aan de letterkast was dan ook de V van vogelhuis en vogelvoer. We hebben woorden bedacht die beginnen met de V en kinderen mochten spullen meenemen voor de letterkast die beginnen met een V.

Als afsluiting van dit thema hebben ouders met de kinderen pindakettingen gemaakt. Best een klusje, maar wat is het mooi geworden. Natuurlijk mochten de kinderen de kettingen mee naar huis nemen om zelf in de tuin te hangen.

Gelukkig hadden we genoeg pinda’s over voor nog een paar kettingen. Die hebben de ouders aan de bomen bij het kleuterplein gehangen.

Eet smakelijk vogeltjes!

Foto's kunt u vinden in het fotoalbum Vogels in de winter!

Kerst

De kerstviering

Regen, regen en nog eens regen. En dan valt de geplande kerstviering helemaal in het water. We zouden kerst vieren in de baptistenkerk. We zouden daar naartoe lopen, een viering houden en vervolgens weer terug naar school lopen. Dat kon niet doorgaan……

Maar…….geen zorgen! Dan houden we de viering toch gewoon op school. Met hulp uit verschillende hoeken hebben we snel alles kunnen klaarmaken voor een mooie, gezellige en sfeervolle viering. En wat was het mooi! Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Met chocomelk en kerstkransjes toe was het een lekker afsluiting.

We wensen iedereen hele fijne en gezellige kerstdagen, een mooie jaarwisseling en een gezond en liefdevol 2015.

Kerstkaartje voor de bewoners van de Wanne

Met kerst willen we de geboorte van Jezus vieren, maar ook is het een tijd van gezelligheid. Een tijd dat we, een beetje extra, aan elkaar denken. Groep 2 heeft op de donderdagmiddag, de groep2middag, kerstkaarten gemaakt voor de bewoners van de Wanne. Ze hebben de kaarten zelf ontworpen en zelf geschreven. De week erop, de laatste donderdag voor de vakantie, hebben de kinderen van groep 2 deze kaarten zelf bij de bewoners gepost. Omdat we het leuk vinden om ook deze mensen te verrassen en omdat we ook hen hele fijne feestdagen wensen en een mooi 2015.

Sinterklaas is weer terug naar Spanje en de Kerstmis staat weer voor de deur.

Een mooie tijd. Een tijd van lichtjes en gezelligheid, van samenzijn en er voor elkaar zijn. De tijd van verwachting, de tijd van advent. We leven toe naar kerst en vieren de geboorte van Jezus Christus.

En zullen luisteren naar de verhalen, liedjes zingen en natuurlijk leuke knutstels maken. Van lichtjes tot kerstbomen en van versierde kerstballen tot kerststukjes. En wat is het dan fijn dat er zoveel ouders bereid zijn om ons op school te helpen met het maken van de kerststukjes.

Vrijdag 19 december zullen we het geheel met de kinderen afsluiten in de kerk, dan zullen we samen het kerstfeest vieren.

Kerst

Een kindje

Zoon van God

Geboren in een stal

Jezus

Sinterklaas

En dan is het eindelijk zo ver. Eindelijk komt Sinterklaas op school! Maar wat is dat nou......

Grapjes Piet met een pyjama aan? Hij heeft zich verslapen? Iemand heeft zijn wekker verzet. Dat zou nou echt een grap zijn voor Grapjes Piet zelf, maar wie haalt nou zo'n grap met hem uit?

Nu heeft Sint wel een probleem. Grapjes Piet zou het paard opzadelen. Hoe moet Sint nu bij ons op school komen? Zou Sint nog wel komen?

Jawel! Sint komt met een tractor?! Dat is wel een beetje raar, maar gelukkig is hij wel gekomen.

Vervolgens gaan Sint en de Pieten nog even langs de kinderen in de klassen. Sint en de pieten krijgen verschillende dingen te zien en te horen; dansjes, liedjes, kunstjes en ga zo maar door.

Natuurlijk krijgen de kinderen lekkere pepernoten. En als afsluiter........cadeautjes!!!! 

Wat was het weer een geweldig feest! Dank u Sinterklaasje en tot volgend jaar!   

We werken nu zo’n anderhalve week over Sinterklaas. We hebben al zoveel gedaan! Liedjes gezongen, knutsels gemaakt, schoen geverfd, filmpjes gekeken van Grapjes Piet, vlaggentjes gemaakt, spelen over Sint en Piet in de hoeken en ga zo maar door.

Wat er natuurlijk niet mag ontbreken bij een Sinterklaasfeest, zijn…..pepernoten! En daarom zijn we deze zelf gaan maken. Gelukkig hebben we een aantal ouders bereid gevonden om ons te helpen. Zij gingen met kleine groepjes kinderen aan de slag. Het speellokaal werd omgebouwd tot pepernotenfabriek.

Wat werd er hard gewerkt zeg. Kneden, draaien, rollen en nog meer kneden, draaien en rollen. En zo verscheen de ene na de andere pepernoot. De kinderen leken wel ‘bakpieten’!

Daarna nog even in de klas hard aan het werk om zakjes te versieren waar de pepernoten in komen. Wat een gezellige middag!

Het is weer zover! Sinterklaas is weer in het land!

Ook op school vieren we dat volop. In de klassen is het Sinterklaassfeertje alweer te proeven.

In diverse hoeken kunnen de kinderen Sint en Piet activiteiten uitvoeren; varen op de boot, cadeautje inpakken in de inpakhoek, verkleden als Sint en Piet in het Sinterklaaskasteel, woorden stempelen en schrijven over Sint en Piet, enz.

Dit jaar heeft Sinterklaas ons gevraagd in een brief of grapjes Piet wel bij ons op school mag logeren. De andere pieten worden een beetje gek van hem omdat hij midden in de nacht grapjes uithaalt.

Ja hoor…..ook op school haalt hij grapjes uit. Met een verborgen camera hebben we het vast kunnen leggen.

Hoe het allemaal verder zal gaan is nog even afwachten.

Neem alvast een kijkje in het fotoalbum!

Sint Maarten

Sint Maarten, Sint Maarten de koeien hebben staarten, de meisjes hebben rokjes aan. Daar komt Sint Martinus aan.

Mickey Mouse ging lichtje lopen, alle deuren vlogen open. Mickey Mouse zei dankjewel. En ging snel naar de volgende bel. DINGDONG!

Zomaar even 2 van de liedjes die we hebben gezongen bij de bewoners van de Wanne en de Buunerheerd.

Wat was het gezellig! De kleuters lieten hun lampionnen zien en hun geleerde liedjes horen bij de Wanne en de Buunerheerd. De bewoners zaten al op de kinderen te wachten. Na een paar liedjes zingen en het laten zien van de lampionnetjes kregen de kinderen wat te drinken. Gezellig samen zitten op de grond een pakje drinken leegdrinken en even een kletspraatje maken met de bewoners. En toen de keeltjes weer gesmeerd waren, konden we weer verder zingen.

Mien leutje lanteern, ik zai die zo geern. Doe daanst deur de stoaten, dat kist ja nait loaten. Mien leutje lanteern ik zai die zo geern.

En wat was het prachtig dat de bewoners van de Buunerheerd een lied zongen voor de kinderen! Na nog een paar liedjes samen zingen, moesten we toch weer naar school. En wat zijn de kinderen verwend. Ze hebben heel veel lekkers gekregen. Bedankt en tot de volgende keer!  

Herfstwandeling 2014

Wij zijn naar het bos geweest!

Vandaag, 24 oktober, zijn de kleuters naar het bos geweest. ’s Morgens rond kwart voor negen vertrok de eerst kleutergroep met een aantal ouders naar Poolshoogte Odoorn.

Daar aangekomen konden de kleuters beginnen aan de kabouterroute. Geweldig! Lopend op je laarzen door de knisperende bladeren en door modderplassen. Met de heerlijke bosgeur in je neus op zoek naar paddenstoelen, dennenappels en mooie bladeren. Rennend van paaltje naar paaltje en dan onvermoeibaar door naar weer het volgende paaltje. Dan even een korte pauze, zittend tussen de paddenstoelen, je beker leegdrinken en je koekje eten. Met een gevulde buik de wandeling weer vervolgen, door naar einde route. En wanneer je dan de hele route hebt uitgelopen kun je het natuurlijk niet laten om nog even de 20 meter hoge uitkijktoren te beklimmen, die op een 15 meter hoge heuvel staat, om nog even een laatste blik te werpen over de toppen van de bomen. En dan……dan is het tijd om weer terug naar school te gaan. Wat een beleving…….Herfst!

Meer foto's kunt u vinden in de map Herfstwandeling 2014.

Kinderboekenweek Feest

Kinderboekenweek met als thema FEEST! Wat hebben we een leuke Boekenweek gehad.

Het begon al met de opening. Ondanks dat het zo mist was hebben we leuke opening gehad met o.a. muziek en dans.

In de klas werd veel geknutseld over feest. We hebben ballonnen gemaakt, vlaggen en hoedjes.

Ook hebben de kinderen een boekenlegger gemaakt, in de vorm van een dier.

Groep 5 kwam voor lezen bij de kleuters. Sommige kinderen durfden al voor de hele groep voor te lezen. Anderen lazen voor in kleine groepjes. Na het voorlezen van het boek stelden de kinderen nog een paar gerichte vragen.

Het lied Feest van kinderen voor kinderen was toch wel een toppunt.

 

Voor een aantal foto’s kunt u een kijkje nemen in het fotoalbum KWB Feest

Feest

Feest! Het thema van de Kinderboekenweek en het thema waar we deze week mee aan de slag gaan.

Natuurlijk zingen we het lied FEEST van kinderen voor kinderen, we luisteren naar verhalen over feest, zoals Fabians feest en we knutselen over feest. We maken ballonen, vlaggetjes voor een vlaggenlijn en slingers. De klassen beginnen er al feestelijk uit te zien!

Woensdag is de start van de Kinderenboeken en ook dit wordt een feestje! Samen met de kinderen van de Poolster en de peuterspeelzaal zingen we en dansen we tijdens de opening op het plein.

Het wordt een FEESTJE!!

Thema dieren (schatkist)

Ik ben een échte papegaai.

Kleine papegaai wilde eens wat van de wereld zien en ging op reis. Hij zag een olifant die een boom uit de grond trok. ‘Aan de kant, ik ben een echte olifant’.

Ook kwam hij een beer tegen. ‘Wie ben jij? Ik ben meneer de beer’. Bij hem ruste wat kleine papegaai wat uit totdat hij wakker schrok. ‘Hallo, wie stikt hier zo?’

‘Ik stink wat daar, ik stink wat hier. Ik ben een lekker dier’. Zei het stinkdier

‘Kom maar hier jij lekker dier’, zeiden de krokodillen die wel zin hadden in een lekker hapje.

 Hop, hop hop, 1,2,3 en op mijn kop’. Zo slingerden de apen door de bomen. Toen kleine papegaai dat ook probeerde viel hij naar beneden op een bergje.

‘Kop naar binnen, ik ga naar huis. Staart naar binnen, ik ben thuis’, zei de schildpad

Hij vloog verder en zag een prachtig dier. ‘Ik ben een pauw, mijn staart is prachtig blauw’.

De lucht was gekleurd met prachtige kleuren. ‘Prachtig blauw, maar je bent geen pauw’. Kleine papegaai was thuis.

 

Ik zag de olifant en de beer, het stinkdier, krokodillen en eh………wat zag ik nog meer?

O ja, apen, schildpad en de pauw. De lucht was rood, groen en blauw, dus toen was ik thuis, want ik zag jou.

Een nieuw schooljaar 2014/2015

Je bent al vroeg wakker, je kan niet meer slapen.

Je voelt je een beetje raar, je bent onrustig en af en toe schiet er een rare kriebel door je buik.

Nog even en dan is het tijd, dan is het zo ver.

Eerst nog even aankleden, haren kammen en tandenpoetsen.

Je krijgt bijna geen hap door je keel.

Het tijd, tijd om te gaan. Hup….schoenen aan,  jas aan, tas mee…..daar gaan we!

Het hek is open, kom maar binnen.

Jas en tas aan de kapstok en dan op zoek naar een plekje in de kring.

De bel gaat. Nog even een knuffel, nog even een kus. Dag papa, dag mama.

 

Goedemorgen allemaal! Welkom op de eerste schooldag!!

Kleuterfeest/ schoolreis

Maandag 3 juni was het dan eindelijk zo ver......... de kleuters gingen op schoolreis! Met z'n allen, kleuters/juffen/stagiairs en ouders, gingen we op weg naar Sprookjeshof Zuidlaren. Daar aangekomen konden de kinderen niet wachten om het park in te gaan. Wat is daar veel te doen! Sprookjes bekijken, klimmen en klauteren en nog heel veel meer. Wat een feest.

Om 12:00 was het tijd om te eten. PATAT! Dat was smullen....en natuurlijk niet alleen voor de kinderen.

Tot kwart voor 2 konden de kinderen nog heerlijk spelen en daarna was het nog even tijd voor een ijsje.

En toen......tja.....toen was het helaas alweer tijd om te gaan richting school.

Het was een geweldig feest!! En begeleidende ouders......BEDANKT!

Juffendag

Wat was het weer een gezellig feest. Woensdag 27-3 hebben de kleuters juffendag gevierd. Het was super leuk. De kinderen zagen er prachtig uit. Veel kinderen waren verkleed op school gekomen. De juffen zijn behoorlijk verwend. Ze hebben hele mooie cadeautjes gekregen; van kaarsjes tot bloemen, van chocolade tot zeepjes en natuurlijke prachtig zelfgemaakte knutsels en tekeningen. De kinderen konden in het speellokaal lekker bewegen en in de klas hebben de kinderen verschillende spelletjes gespeeld, zoals chips bingo en snoepmemorie.

Het was een geslaagde morgen. En iedereen…….Bedankt!

Lente/Pasen

Weet je dat de lente komt! Alles loopt weer uit. De eerste zonnestralen, ze tintelen op je huid. De eerste bloemen bloeien, de eerste vogel fluit!

Deze periode werken we over de lente/Pasen. We leren wat er allemaal bij de lente hoort, de kenmerken van de lente. We hebben de letter ‘T’ van tulp geleerd. Ook hebben we gekeken hoe een tulp groeit. Hoe kan er uit een bloembolletje een mooie bloem komen? We hebben woordwebben gemaakt, woorden bedacht die beginnen met de ‘T’ en woorden waar je aan het eind een ‘T’ hoort.

We hebben het cijfer 10 geleerd. Hoe ziet de 10 eruit en hoeveel is eigenlijk 10? Wat kun je maken van 10 doppen en wat rijmt er op 10.

Deze week leren we de letter ‘K’, van kip. Ook met deze letter hebben we al heel veel woorden bedacht. De kinderen mogen voor de letterkast iets meenemen dat begint met de letter ‘K’.

Nu gaan we op naar Pasen. De kinderen leren liedjes en luisteren naar de verhalen. Donderdag 28 maart vieren de kinderen op school de Paasviering.

Familie

We hebben gewerkt over het thema; familie. We hebben gekeken naar een familiefoto van Pompom. Daar zagen we Pompom met zijn broertje en zusje, papa en mama en opa en oma.

Van hieruit zijn we verder gegaan. We hebben besproken wat een gezin is en wie er bij een gezin horen. Ook weten we dat sommige gezinnen samengesteld zijn, omdat sommige papa’s en mama’s uit elkaar gaan. We hebben een grafiek gemaakt over onze broertjes en zusjes. Hoeveel broertjes en zusjes zijn er? De kinderen hebben een fotolijstje gemaakt en in dat lijstje hebben we een foto geplakt van het gezin. De kinderen hebben geleerd wat een stamboom is en hoe die eruit ziet. Ook hebben ze er zelf één gemaakt over hun eigen familie.

Ook hebben we liedjes gezongen die passen bij het thema, we hebben geluisterd naar verhalen en we hebben erover gespeeld.

Winter

Het is winter bibber bibber en ik bibber bibber bibber, want buiten is het koud. Doe je jas aan bibber bibber en een muts op bibber bibber. Doe een sjaal om bibber bibber en je wanten aan. Het is winter bibber bibber en ik bibber bibber bibber, want buiten is het koud.

 

Dit liedje past toch precies bij het winterweer waar we de laatste weken van konden genieten. We konden niet alleen zingen en werken over de winter, maar we konden het ook nog eens heerlijk beleven. Op het plein lag geweldig veel sneeuw. De kinderen hebben er dan ook super van genoten; scheppen, schuiven, bouwen, gooien, rollen, glijden, sleetje rijden, sneeuwpop maken, enz.   

 

 

Kerst

Wat was het een bijzonder kerstfeest.

De kinderen hadden voor het kerstfeest een lantaarntje gemaakt. Alle kinderen kwamen met dit lantaarntje binnen lopen terwijl ze een lied zongen.

Tijdens de viering werd er een kerstspel gespeeld, er een lied door de leerkrachten gezongen, een lied uitgebeeld en er werd een gedicht voorgedragen.

Na de viering gingen de kinderen terug naar hun eigen klas waar de kinderen gingen eten van de door hen zelf gemaakt/meegebracht eten.

Het was een hele gezellige ochtend.

 

We wensen iedereen fijne feestdagen en een heel goed 2013!

Sinterklaas

Sinterklaas kapoentje gooi wat in mijn schoentje, gooi wat ik mijn laarsje, dank u Sinterklaasje.

Wat is dit toch een spannende tijd. Sinterklaas is in het land! De kinderen kunnen niet wachten tot Sinterklaas ook op school komt. Nu zijn de kinderen vrijdag al aardig geschrokken toen ze op school kwamen. Donderdag mochten ze hun schoen zetten. Dat was natuurlijk heel fijn, maar toen ze de volgende dag in de klas kwamen zag de klas er wel een beetje anders uit. De pieten hadden flink huis gehouden in de klassen. Tafels stonden boven op elkaar, er lag van alles op de grond, speelgoed was niet opgeruimd. Op de stoelen lagen pepernoten, maar die lagen er in lettervorm. Ook lagen er pepernoten in hart vorm. Heel bijzonder! Wel heel leuk. Bekijk de foto's maar eens in het fotoalbum; Sinterklaas.

En nu wachten we op woensdag, want dan komt Sinterklaas op school. Toch? Of misschien niet. De kinderen hebben ook gehoord dat Sinterklaas aan het staken is….. Dat stond in een mailtje die we van Sinterklaas hebben gekregen. Zal hij komen? We wachten vol spanning af.

Schoenmaatjes

Ook dit schooljaar doen we weer mee met de actie ‘Schoenmaatjes’ van Edukans. We verzamelen gevulde schoenendozen. Ze worden gevuld met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed.

De schoenendozen gaan naar kansarme kinderen wereldwijd.

Voor meer informatie over deze actie kunt u kijken op www.edukans.nl/schoenmaatjes

We zijn al hard bezig om zo veel mogelijk gezinnen te stimuleren om een doos te vullen. In klassen hangt een graadmeter. Zo kan iedereen zien hoeveel dozen er in een klas al verzameld zijn.

Alle dozen worden op het podium gezet. Daar hangt een grote graadmeter waar we straks op kunnen zien hoeveel schoenendozen de Klister heeft ingezameld.

Helpt u ook mee?! Tot en met maandag 12 november kunnen de dozen ingeleverd worden.

Sint Maarten

Mien lutje lanteern, ik zai die zo geern.

 Doe daanst deur de stroaten, dat kist ja nait loaten.

 Mien lutje lanteern, ik zai die zo geern

 Dit was één van de liedjes die de kinderen hebben gezongen voor de bewoners van de Wanne.

 Vrijdag 9-10 hebben zijn de kleuters bij de Wanne en de Buunerheerd geweest. Daar hebben de kinderen hun lampionnen laten zien aan de bewoners en natuurlijk hebben ze veel liedjes voor hen gezongen.

 De kinderen  kregen daar een pakje drinken en een lekker koekje erbij.  Nadat dat op was, hebben de kinderen nog een paar liedje gezongen en gingen toen weer terug naar school. Ze gingen niet terug met lege handen. De kinderen hebben veel snoepjes, mandarijntjes en andere lekker dingen gekregen. Bedankt daarvoor!!

 Van deze gezellige morgen hebben we ook foto’s gemaakt. Ze staan in het fotoalbum ‘Sint Maarten’.

Herfstwandeling

Vrijdag 19 oktober zijn de kleuters naar het bos in Exloo geweest.

Daar hebben de kinderen het kabouterpad gelopen. Een wandeling van 1,5 kilometer.

Het was een mooie route en we hadden er gelukkig droog weer bij.

 

’s Morgensvroeg vertrokken de kinderen met een aantal ouders naar het bos. De kinderen kregen een opdracht mee: zoek verschillende paddenstoelen, gekleurde bladeren en verschillende boomvruchten. Nou moesten de kinderen deze dingen niet meenemen, maar fotograferen. Op deze manier kon alles mooi in de natuur blijven.

En wandelen maar!!!!!!! Wat was het een prachtige route en wat was er veel te zien! Zo mooi!

Na de wandeling mochten de kinderen nog even op de uitkijktoren. Wanneer de hele klas weer bij elkaar was gekomen kregen de kinderen nog iets lekker en gingen ze weer terug naar school.   

 

Wilt u foto’s zien van deze gezellige morgen? Kijk dan even in het fotoalbum ‘herfstwandeling’.

Kinderboekenweek

Vandaag, 2 oktober, hebben we een start gemaakt met de Kinderboekenweek.

Als opening van de Kinderboekenweek keken de kinderen naar een toneelstukje: Hallo wereld!

Ouders, uit verschillende landen, vertelden iets over hun cultuur, ze droegen traditionele kleding en lieten liedjes horen uit hun land afkomstig.

Het was heel bijzonder om dit te zien en te horen.

Komende weken zullen we meer horen over verschillende culturen.

Herfst

3 kaboutertjes die dansen in het bos. Eentje gaat er weg, die gaat slapen op het mos.                         

2 kaboutertjes die dansen in het bos. Eentje gaat er weg, want z’n vetertje zit los.

1 kaboutertje die danst nu helemaal alleen. Hij kruipt vlug in zijn paddenstoel, nu zie je er niet één.

 

Het weer wordt kouder, de bladeren kleuren en vallen van de bomen. Het is herfst.

Daar werken we dan ook over: herfst!

We zijn begonnen met het maken van een woordweb over dit thema. Wat denk je aan? Wat hoort er bij de herfst?

In de klassen is er al weer voldoende te doen met betrekking tot dit thema. De kinderen zijn dan ook al druk bezig geweest met het maken van gekleurde herfstbladeren, verftekeningen, stempelboekjes.

De huishoek is een kabouterbos geworden en in de klas staat een herfsttafel. Ook zingen we liedjes en leren we versjes die bij dit thema horen.

Daarnaast hebben de kinderen ook een letter geleerd, de ‘v’ van vos. De kinderen hebben woorden bedacht die beginnen met deze letter en ze voor de letterkast mogen ze spullen meenemen.

Afgelopen week hebben geluisterd naar 2 verhalen uit de Bijbel: ‘Abraham en Sara’, en ‘Isaäk’.

Tel de sterren eens vannacht, was het lied dat we hebben geleerd.

We zijn nog lang niet klaar met het werken over en aan dit thema. We gaan hier dus nog vrolijk mee door, want er is nog genoeg te doen en te beleven.   

Neem ook eens een kijkje in het fotoalbum; herfst

Een nieuw schooljaar

Een nieuw schooljaar   10 sept 2012

De scholen zijn weer begonnen. De eerste week zit er alweer op.

Na een lange vakantie konden we weer met frisse moed beginnen.

We vinden het fijn om de kinderen weer te zien. Ook de nieuwe kinderen willen we welkom heten. We vinden het ook fijn dat jullie er zijn en we wensen jullie een hele fijne schooltijd.

Evan op school (25-4-'12)

‘Mag ik hem even aaien?’ vroeg een Spetter.

Vandaag, 25 april, was Evan even op school. Natuurlijk samen met mama en papa, Juf Mendel en Rudi. De Spetters werden er helemaal stil van, toen Evan de klas binnen werd gedragen.

Wat toch bijzonder, zo’n klein mannetje.

De Spetters hadden prachtige cadeaus gemaakt; een mooi schilderij, een rompertje met alle namen van de groep 1 kinderen en een ingelijst opzegversje met alle namen van de groep 2 kinderen. Ook stond er een hele grote mand vol cadeautjes klaar. Die mocht thuis uitgepakt worden. En wat zaten daar prachtige dingen in. Mooie tekeningen, lieve kaartjes en prachtige cadeautjes.

De kinderen kregen lange vingers met natuurlijk blauwe muisjes erop. Dat was smullen.

Na een praatje, cadeautjes uitpakken, lekker smullen en even knuffelen, was het weer tijd om een deurtje verder te gaan.

 

We willen alle kinderen, ouders en collega’s bedanken voor de prachtige cadeaus en de vele kaarten.

 

Juf Mendel, Rudi en Evan Lameijer

Juffendag 24-2-2012

Juffendag 24-2-2012

Wat was het een feest zeg, juffendag. De kinderen kwamen super mooi en super stoer verkleed op school. Er zat van alles bij; piraten, prinsessen, cowboys en ridders, mega Mindy en mega Toby en nog veel en veel meer.

De juffen zijn enorm verrast met allemaal lieve cadeautjes, knutsel, kaartjes, tekeningen en bloemen. Nadat we de mooie outfits hadden bekeken en de handen weer leeg hadden, gingen we in de klas in groepjes leuke activiteiten doen; cake versieren (en natuurlijk opeten), spelen met kapla, een prinsessen en piraten spel spelen, chipsketting maken (en opeten) en een feestelijke kleurplaat kleuren met ranja erbij.

Na al deze gezellige activiteiten in de klas mochten de kinderen nog even kiezen; nog even naar buiten, spelen in het speellokaal of een filmpje kijken.

Helaas was het toen alweer tijd om bijna naar huis te gaan. De kinderen kregen als cadeautje van de juffen nog een Borre boekje mee.

Het was een hele fijne en gezellige morgen.

Dit was ook eerst de laatste werkdag van mij, juf Mendel. Na de voorjaarvakantie zal mijn zwangerschapsverlof ingaan. Ik wil alle kinderen en ouders bedanken voor de prachtige cadeaus en, de van hen gekregen, succes wensen. Heel erg bedankt!

IJspret

Afgelopen maandagmorgen gingen we met de kleuters naar de ijsbaan in Nieuw Buinen.

Wat was het prachtig! We hadden gelukkig heel veel ouders die met ons wilden helpen.

Zij brachten de kinderen naar de ijsbaan en hebben daar de kinderen geholpen.

De kinderen konden schaatsen, glijden, sleeën.

We hadden prachtig weer en de sfeer was goed.

School-kerk-gezin project

Maandag 23 januari zijn we begonnen met het school-kerk-gezin project. Een week lang werkten we aan een thema: Ruth. Tijdens de week opening konden de kinderen kijken naar een klein stukje van het verhaal. Ook hebben ze een paar liedjes kunnen horen die tijdens het thema aanbod kwamen. En ook hadden we dit jaar weer een goed doel voor ogen. ‘Teach’ een organisatie in Nepal die zich inzet in ontwikkeling in het onderwijs. Voor deze organisatie wilden we geld inzamelen. Dat deden we aan de hand van een klusjeslijst. De kinderen konden voor geld klusjes doen. En wat hebben ze hun best gedaan! Een week was voor het uitvoeren van al die klusjes een beetje te kort. Daarom hebben we besloten om het te verlengen met een week. Vrijdag a.s. willen we het afsluiten. De kinderen kunnen tot die tijd nog even flink klussen.

Ik de klassen werd er hard gewerkt aan het thema. Het verhaal werd verteld en er werd over gepraat, de liedjes werden geoefend en er werd geknutseld. De knutsel worden opgehangen in de kerken en zondag a.s. (29 jan.) wordt het thema afgesloten in de beide kerk in Nieuw Bruinen, de PKN kerk en de Baptistenkerk. Iedereen is welkom in deze bijzondere dienst, waarin veel terug te zien is van wat er op de scholen(klister en school 59) is gedaan. De dienst begint om 9:30. Wees welkom!

Voorleesontbijt

Woensdag 18 januari was het nationaal voorleesontbijt.

De kleuters gingen jaar ontbijten in het MFA. ’s Morgens vroeg waren daar al ouders aanwezig die ter voorbereiding broodjes smeerden, kleden klaar legden en het drinken inschonken. Bedankt!

In groepjes liepen de kleuters naar het MFA, daar konden ze zitten op kleden.

Ze werden welkom geheten en daarna mochten ze heerlijk ontbijten.

Er werd ook voorgelezen door iemand van het college van B en W uit het boek ‘Mama kwijt’. De kinderen luisterden aandachtig.

Na het verhaal, nog een broodje en wat drinken was het alweer tijd om terug te gaan naar school.

Het was erg leuk en erg gezellig. 

      

Kerstfeest

22 december 2011

Twinkel, twinkel kleine ster.

Ik zie jou al van heel ver.

Met jou stralen zij aan zij,

maak jij alle mensen blij.

Twinkel, twinkel mooi ster.

Ik zie jou al van heel ver.

 

Wat was het een geweldig kerstfeest!! Zo leuk, zo gezellig, zo warm en lief.

De kinderen verzamelden zich bij de kerk aan de Kerklaan. Ze hadden hun zelfgemaakte lampionnetjes meegenomen. Samen met de kinderen en de papa’s/mama’s liepen we naar de boerderij van de familie Poelman. Wat leek dat mooi, een optocht van schitterende lichtjes.

Bij de boerderij stonden de potjes met lichtjes al klaar. Wat leek dat gezellig.

We kwamen binnen in de stal. Ook deze was zo mooi versierd met lampjes/slingers en een hele grote kerstboom.

In het nisje stond een prachtige engel die ons vertelde dat zij een mooie boodschap had gebracht aan Maria. De kinderen zongen het lied: Luister, luister het fluistert in de wind.

Daarna mochten de kinderen plaatsnemen bij het podium van strobalen. Ze konden zitten op stropakken. Daar konden ze kijken naar het kerstspel dat opgevoerd werd door ouders. Daarbij zongen we liedjes die begeleid werden op de gitaar.

Na het spel mochten de kinderen warme chocolademelk drinken bij de kalfjes. Ook kregen ze er wat lekkers bij. Wat zijn die kalfjes toch lief. Groot en klein kon ervan genieten.

Toen mochten de kinderen naar huis. Het was een geweldig kerstfeest. Met dank aan de familie Poelman en de ouders die hebben geholpen.

 

Iedereen fijne kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar!  

Op weg naar het kerstfeest

Op weg naar het kerstfeest 

Donderdag 22 dec. vieren de kleuters het kerstfeest. Dit jaar zullen we het vieren is de stal.

De kinderen verzamelen zich bij de kerk aan de Kerklaan. Daar is de start van het hele gebeuren.

De drie kleutergroepen starten op verschillende tijden.

* Stampers         17:15

* Spetters           17:35

* Bubbels           17:55

De kinderen lopen met hun kerstlampionnetjes naar de stal van de familie Poelman. (mits het goed weer is)

Samen met hun ouders daar aangekomen, gaan ze kijken naar een kerststuk dat voor hen wordt opgevoerd door een aantal ouders.

Na het stuk is er gelegenheid om op een andere plek in de stal warme chocolademelk te drinken en om bij de koeien te kijken.

 

We hopen op een fijne avond.

 

Op weg naar het kerstfeest……

De komende 2 weken gaan we door met het werken over het kerstfeest.

De klassen worden mooi versierd met lampjes en natuurlijk een kerstboom. We zullen kerstliedjes zingen, kerstknutsels maken en luister naar het kerstverhaal: de geboorte van Jezus.

Ook steken we de adventskaarsjes aan.

Afgelopen week en de komende twee weken luisteren we naar de volgende verhalen uit de Bijbel:

Afgelopen week hebben we geluisterd naar:

* De engel bij Zacharias

* De engel bij Maria

Week 50

* De geboorte van Johannes

* De geboorte van Jezus

Week 51

* De herders

* Drie mannen de ster

 

 

Sinterklaas

Wat een feest!!! Sinterklaas is bij ons op school geweest.

Donderdag mochten we ons schoentje zetten. Natuurlijk hebben we gezongen en hebben allerlei dingen in de schoenen gedaan voor de Sint, piet en het paard.

De volgende dag schrokken we ons een hoedje. Er lag paardenpoep op het schoolplein. Een teken dat er een paard op school was geweest.

Toen we klas in mochten, zagen we toch een rommel….!!! De rommelpieten waren ook geweest.

We moesten zelf alles maar weer opruimen. Gelukkig hadden ze ook nog iets voor ons achtergelaten in de schoenen. Lekkere pepernoten en ander snoepgoed, maar ook een leuk lichtje voor op de vinger.

 

En toen was het alweer 5 december…….Sinterklaas kwam op school. Alle kinderen stonden buiten de school te wachten. Het duurde wel lang voor de Sint kwam, terwijl de pieten er al waren. Eindelijk kwam dan ook de Sint eraan, samen met Bram en Josephien. En hoe kwam hij op school…,……met een brandweerauto!!! Dat was een heel spektakel!!

Snel zijn we de school binnengegaan, want het weer werd erg slecht. Na nog een praatje en een liedje was het voor de Sint tijd voor een kopje koffie. Daarna ging hij de klassen rond.

Natuurlijk was het bezoek super leuk en super gezellig. Maar helaas moest de Sint weer gaan, maar heeft hij wel de cadeautjes laten staan.

 

Dank u Sinterklaasje!

Schoenmaatjes

21 november

Ook dit jaar heeft onze school weer meegedaan aan de schoenendoosactie “Schoenmaatjes” van Edukans. Kinderen mochten thuis met hun ouders een schoenendoos vullen voor een kind in een derde wereld land. Op school konden ze de doos inleveren.
Bij de kleuters zijn er ongeveer 37 schoenendozen ingeleverd.
Dit jaar hebben we ruim 100 dozen binnengekregen. Iedereen die daarin een aandeel had: BEDANKT!!!!
Wilt nu meer lezen over de actie “Schoenmaatjes”, kijk dan op www.edukans.nl/schoolacties/schoenmaatjes/  

 

  

 

Sint Maarten

11 november is de dag, dat mijn lichtje, dat mijn lichtje....

11 november is de dag, dat mijn lichtje branden mag.

En natuurlijk hebben de kleuters ook weer een mooi lichtje gemaakt.

Bij de Spetters en de Stampers konden de kinderen kiezen of ze een paddestoel wilden maken of een raket.

Bij de Bubbels hebben ze robotten gemaakt.

Natuurlijk hebben we ook de nodige liedjes gezongen. 

In de maneschijn, in de maneschijn, sta ik met mijn lichtje voor uw deur zo fijn.

En ik zing een lied en ik zing een lied......krijg ik een snoepje of wordt het wat fruit.

Mijn tas gaat open, het liedje is uit.

                                                           

Dag mevrouw en dag meneer, he hallo daar ben ik weer.

Met mijn la la lampion, van papier en van karton.

Met mijn lichtje, mooi is dat. Als ik klaar ben krijg ik wat.

Disco

Vrijdag 4 november werd door de activiteiten commissie een disco georganiseerd. Groep 1, 2 en 3 mochten van 17:00 tot 18:00 lekker dansen. Iedereen zag er tip top uit. Maar……wie had het mooiste haar???? Ja, ja…er werd gekeken naar het mooiste kapsel. Het viel nog niet mee om iemand te kiezen. Daarom dacht de jury er nog even over na en de bekendmaking wordt in de nieuwsbrief gezet.

Nationaal Schoolontbijt

Dinsdag 1 november heeft onze school meegedaan aan het Nationaal Schoolontbijt. Om half 9 gingen de kinderen in de klas ontbijten. Het ontbijt bestond uit brood en bolletjes, een gekookt eitje en natuurlijk was er beleg: smeerkaas, hagelslag en fruitstroop.

Het was reuze gezellig en wat hebben de kinderen lekker gegeten!

Herfst/dieren

24 oktober

Aap maar na….
Aap een krop sla na….
Aap een reepje chocola na…
Aap een ga-je-neus-maar-achterna na….
Aap een dame met poeha en blablabla na….
Lukt dat niet, geen verdriet!
Aap gewoon een aap na.
 
De letter van de  week voor de herfstvakantie was de letter aa, van aap.
De kinderen mochten weer spullen meenemen voor de letterkast en dat ging weer super goed.
Ook deze week kunnen de kinderen nog iets meenemen voor de kast.
 
Daarnaast hebben de kinderen geluisterd naar het verhaal De spin die het te druk had.
De dieren van de boerderij wilden graag iets leuks doen met de spin, maar de spin had het te druk met het weven van haar web . Uiteindelijk ving ze een vervelende vlieg in haar web. Van dat harde werken was de spin erg moe geworden en viel in een diepe slaap.
 
We hebben over het verhaal een woordweb gemaakt. Ook hebben we andere activiteiten gedaan, zoals kringactiviteiten n.a.v. het verhaal.
 
Net als de lettermuur hebben we ook een cijfermuur. Daar zijn we deze week mee begonnen. Natuurlijk beginnen we bij het begin met het cijfer 1.

We zijn weer begonnen

3 oktober
De ‘j’ van Juf is de letter die we de afgelopen 2 weken hebben behandeld. De kinderen hadden veel spullen voor de letterkast meegenomen.
 
We hebben geluisterd naar verschillende verhalen uit de Bijbel. De verhalen gingen over Abraham en Sarah en hun zoon Isaak.
 
Daarnaast hebben we geluisterd naar 2 verhalen uit Mies en Max. De verhalen gingen over doorzetten ook al gaat het soms moeilijk en heb je soms geen zin.
 
We hebben ook nieuwe liederen gezongen.
 
Een lied over Abraham n.a.v. het Bijbelverhaal.
Tel de sterren eens vannacht, 1,2 Abraham. 3,4,5,6,7,8 Abraham.
Moet je al die sterren zie, tel ze Abraham. O wel 9 o wel 10. Abraham.
Zoveel sterren bij elkaar, tel ze Abraham. Word jouw volk geloof me maar. Abraham.
 
En een lied n.a.v. het verhaal over Rikkie.
Jongens, meisjes aan de kant, want daar komt een grote olifant.
Grote poten, grote oren en een dikke lange slurf van voren.
Jongens, meisjes aan de kant, want daar komt een grote olifant.
 
 Jongens, meisjes aan de kant, want daar komt een baby olifant.
Piep kleine poten, kleine oren en een piep kleine slurf van voren.
Jongens, meisjes aan de kant, want daar komt een baby olifant.
 
16 september
Na een lekker lange vakantie gaan we er weer met frisse moed tegenaan.
En natuurlijk is altijd weer even wennen op school. We missen een aantal kinderen, de kinderen die naar groep 3 zijn gegaan. Sommige kinderen draaien voor het eerst volledig mee. En een aantal kinderen zijn van groep 1 zijn naar groep 2 gegaan. Zij draaien nu ook op donderdagmiddag naar school, de groep2middag.
 
Maar we hebben ook een nieuw vriendje in de klas, Pompom.
Pompom hoort bij de methode Schatkist waar we dit jaar voor het eerst mee werken. Hij zal dan ook vaak in de klas te zien zijn en zal geregeld aan activiteiten in de klas deelnemen.
 
Inmiddels zijn we alweer twee weken verder.
Afgelopen week hebben we al een nieuwe letter geleerd en wel de ‘i’ van ik. De kinderen mochten woorden bedenken die beginnen met een i, de beginklank. Best lastig. We hebben dan ook nog maar woorden bedacht waar je een ‘i’ in hoort, de middenklank. Dat was iets makkelijker.
De kinderen hebben een stempel op hun hand gekregen met de letter ‘i’ erop. Zo kunnen ze ook thuis zien welke letter de kinderen hebben geleerd.
De kinderen mogen voorwerpen van huis meenemen naar school die beginnen met een ‘i’ of waar je de ‘i’ in hoort. Deze voorwerpen komen dan in de letterkast te staan in de klas.
 
We hebben ook al verschillende liedjes, zoals ‘Lief lieveheersbeestje’ en ‘Kom maar, kom maar in de kring’. Ook hebben we geluisterd naar de verhalen ui de Bijbel: de schepping en het verhaal over Adam en Eva.  

Text/HTML

Kies "Tekst Bewerken" uit actiemenu om inhoud te bewerken

Agenda

27 juni

Start inschrijving 10-minuten gesprekken groep 1 t/m 7 in de zaal

2 juli

Marge-dag/studiedag personeel, alle leerlingen zijn vrij!

6 juli

Pleinfeest, aanvang 17:00

11 juli

Rapport en groepsverdeling 2018-2019 mee naar huis

12 juli

Schoolreis groep 5, 6 en 7

18 juli

Afscheidsavond groep 8

19 juli

Schoonmaakavond

19 juli

Om 15:30 start de zomervakantie!!

20 juli

De kinderen zijn vrij

Copyright 2015 CBS De Klister     |    disclaimer